INSP: továbbra is elkülönítőbe küldik a külföldről érkezőket

FRISSÍTVE - A román hatóságok június elsejétől lehetővé teszik a nemzetközi személyszállítást, de egyelőre minden külföldről érkezőt 14 napos házi elkülönítésbe vagy hatósági karanténba küldenek – erősítette meg pénteken az országos közegészségügyi intézet (INSP) szóvivője.

Veronica Zoicaș az MTI érdeklődésére elmondta: a román határátkelőkön jelenleg is azt a május 15-én bevezetett eljárást alkalmazzák, miszerint minden belépőt a koronavírus-járvány elleni védekezés szempontjából "sárga zónából" érkezőnek tekintetnek és - az illető által megadott címen lakó családtagokkal együtt - 14 napos lakóhelyi elkülönítésbe küldenek.

A legfertőzöttebb térségekre (Olaszországra, Spanyolországra és más országokra) korábban használt "vörös zóna" kifejezés megszűnt: így hatósági karanténba már csak azokat irányítják, akik nem akarják hazaérkezésükkel családtagjaikat is kéthetes "szobafogságra" ítélni - magyarázta a szóvivő.

Az országhatár másik oldalára ingázóknak, pilótáknak, teherautósofőröknek, diplomatáknak, magas rangú állami tisztségviselőknek, a fegyveres testületek tagjainak továbbra sem kell házikaranténba vonulniuk, ha nincsenek a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik.

Az országos vészhelyzeti bizottság csütörtöki határozata szerint június elejétől Románia lehetővé teszi a nemzetközi vasúti, illetve közúti személyszállítást, tehát a fuvarozó cégek - az előírt egészségügyi óvintézkedések mellett - újraindíthatják a rendkívüli állapot, illetve veszélyhelyzet idején mindeddig szüneteltetett menetrendszerű vagy alkalmi járataikat. Arról azonban nem született döntés, hogy emiatt változnának a határátkelőkön hatályos járványügyi óvintézkedések - mondta az INSP szóvivője.

A határrendészet sem kapott még semmilyen jelzést arról, hogy a közeljövőben enyhítenének a beutazási korlátozásokon - közölte az MTI érdeklődésére Alexandra Găvan, a román határrendőrség szóvivője. Romániába továbbra sem léphetnek be külföldi állampolgárok az ingázók, átutazók, törvényhozók, diplomaták és rezidensek kivételével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?