Utcai tüntetéssel fenyegetőznek a sztrájkoló diákok

Tovább dagad az elmaradt utazási támogatások miatt kirobbant háromszéki diáksztrájk. Szerdán már 2500 tanuló viselte tiltakozása jeléül a fehér karszalagot, vagyis 500-an csatlakoztak a hét elején elkezdett megmozduláshoz.

A kezdeményező Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) sepsiszentgyörgyi székházában tartott szerdai sajtótájékoztatón tucatnyi ingázó tanuló számolt be arról, hogy az Oktatási Minisztérium mulasztása iskolaelhagyáshoz vezethet, hiszen sokan fontolóra vették, hogy ősztől nem folytatják tanulmányaikat, mivel nem tudják kifizetni az utazási költségeket. A diákok rámutattak, hogy a felsőháromszéki és erdővidéki szállítási cégek kihasználják monopolhelyzetüket, és indokolatlanul magas bérleti díjakat szabtak meg a diákok számára, arra számítva, hogy a kormány úgyis kifizeti majd költségeiket. Ez a visszás helyzet amiatt alakult ki, hogy a szaktárca nem szabott meg keretösszegeket az utazási támogatásokra, mutattak rá a tiltakozók, akik szerint előfordul az is, hogy a tanulóknak drágábban adják a bérletet, mint a felnőtteknek, ahelyett, hogy diákkedvezményeket biztosítanának.

Példaként említették, hogy a Kézdivásárhely és Torja közti 13 kilométeres távolságért többet kell fizetni, mint a közel 40 kilométeres Kézdivásárhely Sepsiszentgyörgy távra. A 2240 ingázó háromszéki középiskolás diák havonta 60 és 260 lej közti összeget költ fejenként utazásra. Problémát jelent még, hogy a vidékről a városi iskolákra utazó tanulók napi 4 órát töltenek utazással, viszont ugyanúgy kell teljesíteniük az iskolában mint társaiknak.

A háromszéki diákok ezen a héten folytatják a japán sztrájkot, és jövő csütörtökön a Kovászna megyei Tanfelügyelőség előtt szerveznek utcai tüntetést. „A Prefektúra már ki van próbálva, nem működik, ezért vonulunk a tanfelügyelőség elé”, mondta az utcai tiltakozást szervező Művészeti Líceumba járó tanuló, aki arra számít, hogy a tiltakozó íveket aláíró 3000 diákból legalább ezren jelen lesznek a megmozduláson.

A diákok ugyanakkor arra számítanak, hogy a pedagógusok is szolidaritást vállalnak, és minél többen kitűzik a fehér karszalagot és részt vesznek a jövő heti sztrájkban. A háromszéki diákok kifejtették: megkeresik a hazai diákszervezeteket, mert szeretnék, ha országos szintűvé nőne a tiltakozó akció.

Tudomásunk szerint Hargita megyében már gyűjtenek tiltakozó aláírásokat, de a háromszéki diákok mellett Brăila megyei tanulók is japánsztrájkba léptek. Az Országos Diákszövetség közleményében megállapítja, hogy az állami költségvetésben idén nem különítettek el pénzt az ingázó tanulók utazási költségeinek megtérítésére. A Diákszövetség hangsúlyozza: a törvény által szavatolt támogatás hiánya miatt egyes tanulók nem tudnak iskolába járni, és kimaradhatnak onnan. Hozzáteszik: ha a minisztérium késlekedik a megoldással, a diákok képviselői megteszik a szükséges intézkedéseket jogaik védelmére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?