Terasznyitás: az alkalmazottaknál igen, a vendégeknél nem kötelező a lázmérés

Nem lesz kötelező lemérni a testhőmérsékletét a teraszok és kerthelyiségek vendégeinek, ennek eldöntése a teraszt üzemeltető vendéglő, kávézó, vagy bár tulajdonososától függ majd – jelentette ki Robert Chioveanu, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke szerda este.

Ez az intézkedés – az általános egészségi állapot figyelemmel kísérésével együtt – azonban mindenképpen kötelező lesz a vendéglátóipari egységek alkalmazottai esetében a június elsejei megnyitást követően – mutatott rá Chioveanu egy videókonferencia keretében. Nyomatékosította azt is, hogy az alkalmazottak számára kötelező lesz a védőfelszerelés – arcmaszk, kesztyű – használata is.

Ezzel kapcsolatban Răzvan Pîrjol, a gazdasági, energetikai és üzleti szféráért felelős minisztérium turisztikai főosztályának vezetője kifejtette, hogy remélhetőleg július 15. körül kezd majd „a normális kerékvágásba visszatérni az életünk”.

„Június elsején megnyitjuk a teraszokat, 15-én pedig a vendéglők zárt helyiségeit is, illetve a tengerparti strandokat” – mondta Pîrjol, hozzátéve, hogy a csütörtöki nap folyamán személyesen ellenőrzi a helyzetet a tengerparton, felméri, mire van még szükség a biztonságos megnyitáshoz. Véleménye szerint a szállodások többsége már készen áll, meghozta a szükséges óvintézkedéseket a vendégek biztonsága érdekében.

Bár június elsejétől megnyithatnak a teraszok, az Arad megyei prefektus a veszélyhelyzet kihirdetése után elrendelte a vendéglői és kávéházi teraszok három napon belüli lebontását megyeszerte. A kormánymegbízott azzal indokolta döntését, hogy sok helyütt a járdára telepített építmények zavarják a gyalogos közlekedést, emiatt pedig az előírt fizikai távolságtartást sem lehet betartani. A prefektusi rendelet ugyanakkor lehetőséget ad a helyi önkormányzatoknak a „teraszok működésére alkalmas helyek kijelölésére”. Az aradi polgármesteri hivatal jelezte, hogy az érintett vendéglátóegységek a teraszok helyére kávéházi asztalokat és napernyőket helyezhetnek ki, és ezért területfoglalási díjat sem kell fizetniük – így próbálják meg segíteni az ágazatban dolgozókat. (P. L. Zs.) 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?