Kórházmenedzser: a járvány megmutatta a háromszéki egészségügyi rendszer hibáit

Éles bírálatot fogalmazott meg a háromszéki egészségügy koronavírus-járvány miatt történt átszervezésével kapcsolatban Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester. A sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere egyetértett azzal, hogy a kialakult helyzet megmutatta a rendszerhibákat, amelyeket a következő, csendesebb időszakban ki kell javítani.

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester szerint a céhes városi kórház, ahová a nem koronavírus-fertőzött betegeket irányítják át, Kovászna megye első számú betegellátó intézményévé lépett elő, az egészségügyi személyzet rengeteg nehéz esetet kell ellásson, és mindez nagy anyagi terhet ró a kézdivásárhelyi önkormányzatra, miközben a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház mintegy 1100 alkalmazottja alig pár benn fekvő beteggel foglalkozik.

A Maszol kérdésére, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház milyen módon támogatja a betegek nyomása alá került kézdivásárhelyi kórházat, András Nagy Róbert menedzser elmondta: az elmúlt tíz évben, bármikor segítségre volt szüksége a kézdivásárhelyi kórháznak a sepsiszentgyörgyi kórház igyekezett segíteni. Ezt megteszik a következőkben is, amikor Kézdivásárhelyről segítségkérést kapnak. A kórházmenedzser szerint jelenleg a sepsiszentgyörgyi kórház mintegy 15 munkatársa dolgozik Kézdivásárhelyen és szerdán újabb 3 ortopédiai asszisztenst irányítottak át a céhes városi kórházba.

András Nagy Róbert szerint a jelenlegi állapot egyik kórház és a betegek számára se megfelelő, a koronavírus-járvány megmutatta a rendszerhibákat, amelyeket a következő, csendesebb időszakban ki kell javítani. Ennek érdekében megyei, regionális és országos szinten is meg kell hozni olyan döntéseket, amelyek a betegellátás minőségét javítják.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint az összes háromszéki kórházának a jövőben lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a megye lakossága egészségügyi szempontból nagyobb biztonságban legyen. András Nagy Róbert szerint, ha valamelyik városi kórháznál bővíteni kell az oxigén-hálózatot, azt be kell szerezni, ha pedig intenzív terápiás orvosokra van szükség, akkor el kell menni az egyetemi központokba és ide kell csalogatni a rezidens orvosokat. Ha mindenki kreatívan áll a dolgokhoz, akkor nagyban lehet javítani a betegek ellátását, mondta az igazgató.

Visszarendezik a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházat

András Nagy Róbert elmondta: szeretnék mihamarabb visszarendezni a sepsiszentgyörgyi kórházat, hogy megnyithassák az osztályokat és elkezdjék a más betegségek kezelését is. Terveik szerint a járványosztály épületét fenntartják a koronavírus-fertőzött és fertőzésgyanús személyek számára, akiket külön emeletekre helyeznek el.

A kórház visszarendezése a normális működési körülmények közé időigényes, de bíznak abban, hogy jövő hónapban megvalósul. Mindennek az is feltétele, hogy a kórház udvarán egy konténerekből álló, moduláris sürgősségi osztályt rendezzenek be a koronavírus-fertőzöttek és fertőzésgyanúsak számára, hogy a sürgősségi osztályon a többi beteget tudják ellátni. 

A háromszékiek megrohanták a járóbeteg-rendelőt

A koronavírus járvány miatt egy ideig zárva tartó sepsiszentgyörgyi járóbeteg-rendelőben jövő hónap elején – június 2-án – indítják újra az osztályok nagy részét. A sokáig szakorvosi ellátás nélkül maradt betegek pedig „megrohanták” a kórház honlapját és online kértek időpontot orvosukhoz. András Nagy Róbert szerint a járóbeteg-rendelő szinte minden osztályán egy hónapra előre lefoglalták a szabad időpontokat, a neurológia, belgyógyászat és kardiológia a leginkább zsúfolt osztályok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?