Petícióban kéri több száz orvos: kezeljék otthon a tünetmentes fertőzötteket

Az érvényes szabályok értelmében a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket is kórházban kell tartani, holott az érintettnek és az államnak is kedvezőbb lenne, ha otthonukban lennének elszigetelve, és ott tartanák őket orvosi felügyelet alatt – mutatott rá szerdai online sajtótájékoztatóján Rosu Mátyás, a sepsiszentgyörgyi kórház orvos-igazgatója.

Elmondta, hasonló véleményen van az országban több orvos: országszerte mintegy 700 orvos írta alá azt a beadványt, amelyben kérik a törvényhozókat, tegyék lehetővé, hogy a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket ne kelljen kórházban tartaniuk, hanem ha van lehetőségük, vonuljanak otthoni elkülönítésbe. 

Rosu Mátyás rámutatott, a beadványt eljuttatták a parlament egészségügyi bizottságához és az egészségügyi minisztériumba is. Az eredetileg összegyűjtött 700 aláírást tartalmazó beadványhoz a későbbiekben más orvosok is csatlakoztak, így jelenleg több mint 2 000-en támogatják a kezdeményezést. 

Háromszéken lecsengőben van a járvány

Nagy mértékben csökkentek a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban ellátott fertőzött és fertőzésgyanús esetek, számolt be András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója az online sajtótájékoztatón elmondta: szerda délután 10 koronavírus-fertőzöttet, illetve 6 fertőzésgyanús személyt látnak el. Közülük egy személyt kezelnek az intenzív terápiás osztályon, kritikus állapotához hozzájárult, hogy későn fordult orvoshoz. Amikor kórházba került, már víz volt a tüdejében, tüdőembólia alakult ki nála, magyarázta Rosu Mátyás orvos-igazgató. 

A háromszéki koronavírus-fertőzötteket és a szomszédos Brassó megyéből valamilyen sebészeti beavatkozásra érkező fertőzötteket ellátó sepsiszentgyörgyi kórházba május 19-e óta nem utaltak be senkit pozitív koronavírus-teszttel, két fertőzésgyanús eset érkezett, akiket a kórházban teszteltek, mondta András Nagy Róbert. Hozzátette: május 20. és 27. között húsz személy hagyta el a kórházat gyógyultan.   

A prefektúra szerdai jelentése szerint Kovászna megyében a járvány kitörése óta összesen 230 személy fertőződött meg koronavírussal, közülük eddig 197-en meggyógyultak.   

(Címlapi illusztráció forrása: Máthé Csaba)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?