A szülők azt kérik, magyarul kapjanak iskolai értékelést a tanulók

A magyar tannyelvű iskolákban román nyelven értékelik a diákok teljesítményét, ez pedig rontja a magyar nyelvet, és a másodrendűség érzését kelti a tanulókban, mutatott rá Bereczki Kinga. A mintegy 40 háromszéki civil szervezetet tömörítő Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) elnöke szerint a tanügyi törvény és a Európai Regionális Nyelvek Chartája lehetőséget ad a pedagógusoknak, hogy magyar nyelven adjanak minősítéseket diákjaiknak.

Jelenleg a kisdiákok arról számolnak be otthon, hogy „kaptam az iskolába egy foarte bine-t vagy egy bine-t”. Mivel az iskolában nem használják, így nem is ismerik a megfelelő magyar nyelvű kifejezéseket.

A CIVEK 150 Kovászna megyei iskola vezetőtanácsának írt levelet, amelyben azt kéri, hogy a jelenleg használt román értékelések - Foarte bine, Bine, Suficient, Insuficient – helyett használják a „Kitűnő”, „Jó”, „Elégséges” és „Elégtelen” minősítéseket.

A civil kezdeményezés kapcsán Keresztély Irma, Kovászna megyei főtanfelügyelő rámutatott: az iskolai katalógus és ellenőrző hivatalos dokumentumnak számít, amelyet kötelező román nyelven kitölteni, viszont a tanulók év végi írásos kiértékelését megfogalmazhatja magyarul is a pedagógus.

Kimaradt?