Új kórházi osztályon helyezik el Csíkszeredában a tünetmentes koronavírus-betegeket

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újabb osztálya kezdte el működését Csíksomlyón a Hargita megyei tanácsa tulajdonában lévő multifunkcionális központban. A keddi naptól kezdve itt fogják elhelyezni a tünetmentes, enyhe tüneteket mutató, de igazoltan koronavírus-fertőzött betegeket, akik nem tartoznak a veszélyeztetett csoportokba. Dr. Konrád Judit kórházmenedzser és Borboly Csaba megyei tanácselnök hétfőn videó-üzenetben számolt be az új osztály létrehozásáról.

Azokat a betegeket fogják elhelyezni az új osztályon, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek, de nincsenek tüneteik – mondta el Konrád Judit az új kórházi osztály létrehozása kapcsán. „Azért fontos ezeknek a betegeknek a külön helyen való elhelyezése, mert ezáltal a fertőző osztályon elhelyezett súlyosabb esetek nem lesznek egy kórteremben a tünetmentesekkel. Ezen kívül a megnövekedett esetszám miatt terhelt fertőző betegségeket kezelő osztályunkat tehermentesítjük” – részletezte az igazgató.

A Hargita Megye Tanácsának tulajdonában lévő ingatlanba helyezett betegek orvosi felügyeletet kapnak, és ha tüneteket produkálnak, visszautalják őket a fertőző osztályra.

Az egészségügyi minisztérium 753/2020-as rendelete szerint minden megyében létre lehet hozni olyan elkülönítő- és kezelőegységeket, amelyekben az igazoltan koronavírusos, de a betegség tüneteit nem mutató, annak enyhe tüneteit produkáló, tünetmentessé vált vagy pedig kockázati tényező nélküli személyeket fektetik be.

Borboly Csaba az új osztály létrehozása kapcsán elmondta: arra kerestek megoldást, hogy a tünetmentes betegek ne legyenek teljesen elzárva a külvilágtól, valamint ne terheljék a kórház fertőző osztályának rendszerét. A multifunkcionális központban 14 olyan férőhelyet alakítottak ki, ahonnan a beutalt betegek akár dolgozni is tudnak majd – zárta beszámolóját Borboly Csaba.

Kedden a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak a Covid-19-es betegek ellátására kijelölt osztályain összesen 63 beteget ápoltak, közülük 55 személy igazoltan koronavírus-fertőzött - közölte kedden a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház sajtóosztálya. A fertőzöttek közül 25 személy tünetmentes. A tünetmentes és a betegség enyhe formáit produkálók elhelyezésére még szükség van helyre, újabb helyszínek azonosításán és ezeknek az átalakításán dolgoznak az illetékesek - emelték ki a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?