Külön sávot és új átkelők megnyitását kérik a magyar-román határon az ingázók

Petíciót indítottak a Transfrontalieri – Határátkelők elnevezésű Facebook-csoport tagjai, hogy megkönnyítsék a magyar-román határon át ingázók napi közlekedését.

A járványhelyzet miatt számtalan gonddal szembesültek az elmúlt hónapokban azok a határmenti megyékben élő alkalmazottak, akiknek Magyarországon van a munkkahelyük: a határátkelők megnyitása, lezárása, a változó szabályozás nem könnyítette meg a dolgukat. A két nyelven – magyarul  és románul elindított petícióban több lehetőséget is felvetnek, amelyek a Bihar és Szatmár megyékből, illetve megyékbe ingázók helyzetén könnyítene.

A külön sáv jelentene megoldást

Nem kivételezést kérnek, hanem azt, hogy ahol erre lehetőség van, egy sávot tartsanak fenn az ingázóknak, tudtuk meg Tókos Fejes Bélától, aki 2016-ban a határellenőrzések szigorításakor már kezdeményezett hasonló aláírásgyűjtést (lényegében négy évvel ezelőtt is ugyanezt kérték a hatóságokról – szerző megj.).

Mint mondta, az elmúlt két hétben fokozatosan romlott a helyzet, a határátkelők fokozatos megnyitásával az ingázóknak az addigi 15-20 perc helyett olykor egy-három órát is kell várakozniuk az átkelésre, emiatt pedig akár munkahelyeik is veszélybe kerülnek. A járványügyi előírások betartása, az alapos ellenőrzés szükséges, azokban ez a megnövekedett forgalom mellett óhatatlanul hosszabb várakozáshoz vezet, tette hozzá.

„Az Európai Parlament és a Tanács 2016/399 rendelete (2016. március 9.) a személyek határokon keresztüli mozgását szabályozó Uniós Kódex alapján - a határ menti területeken élők naponkénti vámon való átkelésének elősegítésére, a román hatóságokkal folytatott kétoldalú együttműködés útján, kérjük elemezzék, hogy létre lehet-e hozni egy LOCAL (HELYI) ellenőrző sávot, amelyet kizárólag ingázók használnának, a meglévő határállomásokon (több belépő és kilépő sáv megléte esetén) és ha szükséges megkülönböztetni az ingázók járműveit a helyi hatóságok által kiadott matricával” – olvasható a petícióban, amelyet e sorok írásakor már négyszáznál többen írtak alá.

Az is segítene, ha kevesebbet kellene kerülni

Nem privilégiumokat akarnak tehát, tudomásul veszik, hogy nem minden átkelőnek tudnának külön sávot biztosítani az ingázóknak, de Bihar megyében a Bors-Ártánd Szatmár megyében pedig a Pete-Csengersima határátkelőknél, ahol több bejövő és kimenő sáv van, lenne erre lehetőség, mondta Tókos Fejes Béla. Szintén segítséget jelentene nekik, ha megnyitnák Szatmár megyében a Nagypeleske-Zajta, Bihar megyében pedig a Körösszeg-Körösnagyharsány határátkelőt számukra.

Bár Biharban az ingázók használhatják a Székelyhíd-Létavértes és a Nagyszalont-Méhkerék átkelőket is, ezek használata olykor száz kilométeres kerülőt is jelent, míg a körösszegi határátkelő megnyitásával ez 40-50 kilométerre csökkenne – magyarázta Tókos Fejes Béla.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?