Közösen tisztázták a határátlépés feltételeit a román és a magyar hatóságok

Nagylakon tájékozódott pénteken a román–magyar határon kialakult helyzetről Liviu Bute, a román határrendészet csütörtökön megbízott országos parancsnoka. A két ország érintett hatóságai közösen tisztázták a határátlépés – járványügyi intézkedésekkel összhangban lévő – feltételeit, miután a múlt hét vége óta ismét megnőtt a várakozási idő a Nyugat-Európában munkát vállalók nagy számban történő utazása miatt.

A román határrendészet közleménye szerint a felek megegyeztek abban, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot előtt állandó jelleggel működő határátkelőhelyek közül nyolcat tartanak fenn a kétirányú személy- és áruforgalomnak. Ezek az alábbiak (Észak–Dél irányú felsorolás szerint):

  • Pete–Csengersima
  • Csanálos–Vállaj
  • Érmihályfalva–Nyírábrány
  • Bors–Ártánd
  • Gyulavarsánd–Gyula
  • Tornya–Battonya
  • Nagylak (I.)–Nagylak
  • Nagylak (II.)–Csanádpalota (autópálya-határátkelő)

A további három átkelőhelyen csak a határsáv 30 kilométeres körzetében élő, a szomszédos országban munkát vállaló ingázók, vagy a határ két oldalán földet művelők járhatnak át. Ezek a következő pontok:

  • Székelyhíd–Létavértes
  • Nagyszalonta–Méhkerék
  • Nagycsanád–Kiszombor

Romániába a nap bármely órájába beléphetnek az utasok, függetlenül attól, hogy személygépkocsival vagy autóbusszal érkeznek, de alá kell vetniük magukat az előírásoknak: ki kell tölteniük saját felelősségre egy nyilatkozatot, és vállalniuk kell a közegészségügyi hatóság járványügyi szűrését, illetve a házi/hatósági elkülönítést.

Magyarországra személygépkocsival és autóbuszokkal romániai idő szerint a következő időszakban lehet átkelni: hétköznapokon reggel 7 és éjjel 1 óra között, hétvégén állandó jelleggel. Az ingázók és fuvarozók számára nincs időkorlát.

A két ország közti személyforgalom-korlátozás továbbra is érvényben van még, tehát csak munkavállalókat vagy átutazókat engednek át, vagy rendkívüli esetben szabad belépni a szomszédos ország területére. Szabadidős utazásról, turizmusról nincs szó, a korlátozások feloldása további egyeztetések után lehetséges.

Filip Ionuț Matei, az Arad Megyei Határrendészeti Felügyelőség sajtószóvivője kérdésünkre elmagyarázta: azok a román állampolgárok, akik mondjuk Nyugat-Európába mennek dolgozni, a fenti nyolc átkelőhely bármelyikét választhatják. Természetesen, meg kell felelniük az utazás feltételeinek: ne legyenek koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik, tudják bizonyítani a külföldi munkaviszonyt, és jogukban álljon belépni a célország területére.

A szóvivő aláhúzta: a nagylaki autópálya-határátkelőt elsősorban a teherforgalom és a buszos közlekedésnek tartják fenn, ezért személygépkocsival kerüljék azt. Ha a többi határátkelőhelyen túl nagy lesz a torlódás, akkor terelik a sztrádára az autósokat is.

A határrendészet közleménye szerint a kisbuszokkal vagy autóbuszokkal utazó munkavállalóknak két tranzitfolyosót alakítottak ki a magyar hatóságok, ezek a tömegjárművek a Nagylak (II.)–Csanádpalota autópálya-határátkelőt és a Bors–Ártánd átkelőt vehetik igénybe.

Az útra kelőknek azt ajánlják, hogy a Trafic Online forgalomszámláló alkalmazás segítségével tájékozódjanak a várakozási időkről.

Kapcsolódók

Kimaradt?