Péntektől lehet jelentkezni a bukaresti tömeges koronavírus-tesztelésre

11 ezer bukaresti személy jelentkezhet a fővárosi önkormányzat május 22-én, 13 órakor induló online platformján ingyenes koronavírus-tesztelés céljából. 

A jelentkezőket a Real Time PCR gépek segítségével tesztelik, ami jelenleg globálisan a leggyakrabban használt módszer a koronavírus-fertőzés kimutatására. Bukarest Főpolgármesteri Hivatala közleményében rámutatott: a tesztelésért nem kell fizetni, ennek költségét (200 lej) a főpolgármesteri hivatal kifizeti, közvetlenül a programban résztvevő állami és magán laboratóriumoknak/klinikáknak.

A tömeges tesztelésre a tünetmentes bukarestiek jelentkezhetnek, akik nem sorolhatók be az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által meghatározott egyik esetdefinícióba sem. 

A jelentkezéshez először egy nyilatkozat kitöltése szükséges, valamint bizonyos személyi adatokat kell megadni – például telefonszán, személyi szám, lakcím stb. Ezt követően kell majd kitölteni a jelentkezési ívet és a részvételre vonatkozó beleegyező nyilatkozatot.  

A jelentkezőkkel felveszik a kapcsolatot, és tájékoztatják a részletekről, a tesztelés idejéről és helyéről. A bukaresti önkormányzat közleményében még az áll: a jövő héten útnak indítják a másik tömeges tesztelési programjukat, amelyben 10 500 bukaresti személyt tesztelnek annak érdekében, hogy kimutassák, hányan rendelkeznek közülük a koronavírussal szemben antitestekkel. 

(Címlapi illusztráció forrása: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?