A koronavírus miatt a szentgyörgyi kórház „foglya” egy 98 éves nő

Mivel a törvény szerint kórházban kell tartani minden igazolt koronavírusos fertőzöttet, még akkor is, ha tünetmentes, egy 98 éves Brassó megyei nő már harmadik hete a sepsiszentgyörgyi kórház „foglya”.

A pácienst egy sebészeti beavatkozás miatt utalták be a kórházba, és bár a műtétből már fel is gyógyult, még mindig nem mehet haza, mert a koronavírus-tesztek eredményei folyamatosan pozitívak – számolt be szerdai online sajtótájékoztatóján dr. Roșu Mátyás, a sepsiszentgyörgyi kórház orvosigazgatója.

A szakember szerint az asszonynak nincsenek tünetei, de mivel a tesztjei pozitívak, a hatályos jogszabály értelmében nem engedhetik házi elkülönítésbe. Roșu Mátyás elmondta: a 98 éves nénit leginkább a bezártság viseli meg, hiszen szeretne friss levegőre menni, és a családjával találkozni, de a törvény szerint nem hagyhatja el a kórtermet, és csak védőöltözetben lévő orvosokkal és ápolókkal találkozhat.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvosigazgatója úgy véli: a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket nem kellene kórházban tartani abban az esetben, ha van lehetőségük családtagjaiktól elkülönülve, lakhelyi elkülönítésbe vonulni. Ez a megoldás az állam számára is olcsóbb lenne – tette hozzá.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban jelenleg 35 koronavírus fertőzöttet és két fertőzésgyanús személyt ápolnak. Közülük egy fertőzött van lélegeztetőgépen, és hatan teljesen tünetmentesek; a többiek esetében enyhe vagy közepes lefolyású a betegség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?