Biztonságosabb körülmények között várják a véradókat Sepsiszentgyörgyön

Biztonságos körülményeket teremtettek a véradáshoz Sepsiszentgyörgyön – ezt a gyakorlatban is bemutatták a Kovászna Megyei Vérközpont székhelyén tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke elmondta, hogy az önkormányzat 20 ezer lej értékben biztosított védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket az egyébként az egészségügyi minisztériumhoz tartozó vérközpontnak. A támogatásból egy fertőtlenítőkaput is vásároltak, így a hazai vérközpontok közül elsőként Szentgyörgyön működik ilyen felszerelés.

„Kétszer ad, aki gyorsan ad” – nyomatékosította Tamás Sándor, aki szerint a járvány ideje alatt második alkalommal segítettek a Kovászna megyei vérközpontnak. A fertőtlenítőkapu mellett ezúttal 35 plexiüvegből készült arcpajzsból, 1500 sebészeti maszkból, 50 liter fertőtlenítőszerből, 2250 pár egyszer használatos kesztyűből és 100 darab egyszer használatos köpenyből álló csomagot biztosítottak az intézménynek.

Járvány idején csökkent a véradók száma

Dr. Andrei Rosin, a Kovászna Megyei Vérközpont igazgatója arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megcsappant a véradók száma, ám a szakorvos arra kérte a háromszékieket: menjenek bátran vért adni, hiszen szükség lesz vérre, különösen akkor, amikor a kórházak visszatérnek a megszokott rendszerbe.

Hozzátette: premiernek számít, hogy egy megyei önkormányzat, nem nézve, kinek a fenntartásába tartozik az intézmény, segít a szükséges védőfelszerelések beszerzésében. Hozzátette: a vérközpontban mindig kiemelten figyeltek a tisztaságra, most, a koronavírus-járvány idején fokozottabban vigyáznak, így a fertőtlenítő kapunak köszönhetően csökken a fertőzésveszély, ami fontos a személyzet és a véradók szempontjából is.

Kapcsolódók

Kimaradt?