Koronavírus: még nincs gond, de fogynak a férőhelyek a csíkszeredai kórházban

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban jelenleg 54 koronavírus-fertőzött személyt ápolnak a kórház fertőző betegségeket kezelő, illetve tüdőgyógyászati osztályán. Súlyos állapotban lévő Covid-19-beteg jelenleg nincs – közölte lapunk érdeklődésére az intézmény sajtófelelőse.

Amint a Maszol a kórházhoz eljuttatott kérdéseire adott válaszokból kiderült: az intézmény személyzeti és eszköz-felszereltsége megfelelő a napokban jelentősen megnövekedett esetszám ellátására. 

„Amivel kezd a kórház szűkében lenni, az a hely. A csíksomlyói épületben lévő két osztályon és a mellette lévő moduláris kórházban összesen 78 ágy van. Az igazoltan koronavírusos betegek mellett koronavírus-fertőzés gyanúja miatt is vannak többen kórházban, a fertőző betegségeket kezelő osztályon például jelenleg öten. Ugyanakkor az egyes, a betegség különböző  stádiumában lévő betegeket is el kell különíteni egymástól. A megfelelő ellátás érdekében igénybe vette a kórház a moduláris kórházat is, ott is koronavírusos betegeket helyeztünk már el” – részletezte Kiss Edit sajtóreferens

A kórház felkészült a betegek ellátására. Az intézményfenntartó Hargita megyei tanács vezetőségével közösen jelenleg a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek elhelyezésére keresik a megoldást. A jogszabályok szerint ugyanis a tünetmentes fertőzötteket is kórházba kell utalni.

Az elvégzett tesztelések mennyiségére vonatkozó kérdésünkre válaszolva a sajtófelelős közölte: annyi tesztet végez a kórház laboratóriuma, „ahányra szükség van”. A kórház molekuláris biológiai laboratóriumában található felszerelés maximális kapacitása kétóránként 96 minta.

Ezt limitálja az időigényesebb előkészítési folyamat, de az igényekre mindenképpen felelni tud a labor, tudtuk meg. „Csíkszeredában egyébként nemcsak a kórházban, hanem a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnál és egy magánlaboratóriumban is végeznek koronavírus-teszteket” – zárult a kórház sajtóosztályának lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?