Pályázati pénzekből óvnák és népszerűsítenék Sóvidék természeti értékeit

A Sóvidék Kistérségben található védett területek megőrzését célzó előírások gyakorlatba ültetése címmel indít nagyszabású projektet a Sóvidék Kistérségi Egyesület és partnere a Vinca Minor Egyesület. A több mint 2,5 millió euro értékű pályázat javarészt európai uniós támogatásból valósulhat meg 2020. január és 2022. augusztus között.

A projekt, célja a Parajdi Sóhát és Sószoros, a Fenyőkúti-tőzegláp és a Csigadomb természetvédelmi területek biológiai sokféleségének fokozott védelme, valamint a védett területek megőrzését célzó előírások gyakorlatba ültetése – ismertették online tájékoztató keretében a pályázatot lebonyolító civil szervezetek képviselői.

A fenti célkitűzés elérése érdekében a projekt számos tevékenységet foglal magába: kerítés épül a védett területeken, tanulmány készül az invazív fajokról, 6 helyszínen tisztítanak ki fontos kétéltű-élőhelyet, több forrás karbantartását is elvégzik, megújulnak a járófelületek és ösvények, információs- és irányjelző táblákat, padokat építenek, bicikliparkolót helyeznek el a védett területek bejáratához.

Ugyanakkor a tudatosításra és figyelemfelhívásra is nagy hangsúlyt fektetnek, ezért iskolákban tartanak tudatosító kampányt, információs anyagokat, szórólapokat készítenek, Korondon és Parajdon szakmai találkozókat szerveznek, ezen kívül készül egy 30 perces dokumentumfilm, valamint weboldal is a védett területekről. A pályázat teljes értéke: 2.622.883,35 lej, melyből támogatható érték 2.591.404,37 lej az EU-s társfinanszírozás értéke pedig 2.202.693,72 lej.

A Maszol érdeklődésére Hegyeli Botond, a pályázat technikai felelőse elmondta: jelenleg a közbeszerzési tevékenység zajlik, melynek során olyan alvállalkozókat keresnek, akik az adott tevékenységeket elvégzik. Eddig a projekt ismertetésének folyamata kezdődött el, melynek része volt a sajtótájékoztató is.

„Előreláthatóan nyár közepéig lejár a közbeszerzési procedúra, és azt követően indulnak a tulajdonképpeni tevékenységek. Azonban a látványosabb megvalósítások, mint tanösvények, kerítés, film, monitoring eredmények, források takarítása, bár idén ősszel elkezdődnek, igazából 2021-2022 ben valósulnak meg. A tudatosítás már ősztől fog menni az iskolákban, a weboldal fejlesztése is indul, a filmezések is kezdődnek és egyéb apróbb tevékenységek is lesznek már idén” – számolt be a Vinca Minor Egyesület képviselője.

A szakember szerint idegenforgalmi szempontból mindenképpen pozitív hatása lehet a pályázatnak, hiszen a turistaösvények felújítása és az információs táblák- és padok elhelyezése, bicikliparkoló létesítése mind hozzájárulnak a biztonságosabb élményalapú turizmushoz. Ugyanakkor a dokumentumfilm és a weboldal nemcsak a védett területeknek, hanem Korond és Parajd községnek is jó lehetőséget nyújt értékeik bemutatására.

(Borítófotó: Korond Turisztikai Egyesület Facebook-oldal)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?