Meteorológia: kedd estétől elromlik az időjárás


-A A+Sárga jelzésű, fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riadó csütörtök estig érvényes: előbb hét megyében, majd azt követően az ország több mint háromnegyed részében.

A meteorológusok szerint az első riasztás május 19-én, kedden este 9 óra és május 20-án reggel 8 óra között lesz érvényben Hunyad, Krassó-Szörény, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj és Mehedinţ megyében. Ezekben a megyékben fokozott lesz a légköri instabilitás, villámlások, szélviharok, jégesők, zivatarok, helyenként felhőszakadások várhatók. A csapadék mennyisége meghaladja a 25-30 litert négyzetméterenként.

Május 20-án, szerda reggel 8 óra és május 21-én, csütörtök 18 óra között érvénybe lép egy másik elsőfokú riadó is, amely szinte az egész országot érinti. Olténiában, a Bánságban, Havasalföldön, Dobrudzsában, illetve Erdély és Moldva legnagyobb részében időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás, villámlások, szélviharok, jégesők és felhőszakadások várhatók. A széllökések elérhetik az óránkénti 60-70 kilométeres sebességet is. A csapadék mennyisége átlagban meghaladja a 25-30 litert négyzetméterenként, illetve helyenként a 40-60 litert is, főként Olténiában és a Déli-Kárpátok térségében.

A meteorológusok megújították ugyanakkor a légköri instabilitásra vonatkozó általános előrejelzést, amely kedden kora délutántól csütörtök este 9 óráig tart, és a régiók túlnyomó többségére érvényes.

(Nyitókép: Illusztráció)

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X