Határrendészet: sikerült felszámolni a hatalmas tömeget Nagylaknál

Vasárnap délután sikerült felszámolni a gyalogosok torlódását a Nagylak-Nagylak I. határátkelőhelyen a romániai határrendészet vasárnap esti közleménye szerint. A gépkocsik torlódásán is sikerült enyhíteni azzal, hogy a magyar hatóságokkal egyetértésben az este folyamán megnyitották a Romániába tartó személyforgalom számára a Gyula-Gyulavarsánd határátkelőhelyet is.

A közlemény szerint vasárnap 18 óráig közel 21 ezer személy lépte át a magyar-román határt, 12 886 Romániába, 8113 Magyarországra tartott. A Romániába érkezők közül 7074 személy esetében lakhelyi elkülönítést rendeltek el a romániai egészségügyi hatóságok.

A hét végén hatalmas torlódás alakult ki a megnövekedett forgalom és a járványügyi intézkedések együttes hatása miatt a magyar-román határon a Nagylak - Nagylak I., Csanádpalota-Nagylak II. és az Ártánd-Bors határátkelőhelyeken. Laura Bondar főfelügyelő, a határrendészet nagyváradi területi igazgatóságának szóvivője elmondta, a járvány kezdete óta nem változtak a romániai járványügyi szabályozások, így a beléptetés - az iratok ellenőrzése, a lázmérés, a kitöltött járványügyi nyilatkozat áttekintése, a belépővel folytatott párbeszéd - személyenként 5-10 percet vesz igénybe, ezért alakultak ki a torlódások.

Többen elájultak

A repülőtereken használt utasfolyosókhoz hasonló, cikk-cakkban futó elválasztó folyosókat létesítettek az Arad megyei hatóságok a Nagylak I határátkelőnél, hogy a határellenőrzésre várakozó emberek között be lehessen tartani a koronavírus-járvány miatt szükséges távolságot.

 

 

Horea Timiş, az Arad megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője az Agerpresnek elmondta, felkérte a hatóságokat, hogy intézkedjenek: a  határhoz gyalogosan érkező emberek tartsák be egymás között a fizikai távolságot, ugyanis a határrendőrség ellenőrző pontjainál több száz személy tolongott egymás mellett.

Timiş szerint közülük sokan három-öt kilométert gyalogoltak csomagokkal felpakolva a magyar-román határig, fáradtak, és órákon át kell még várakozniuk. "Felszólításunkra a határrendészet kialakított körülbelül 50 méter hosszan cikk-cakkban egy folyosót, mint amilyent a repülőtéren használnak, így most az emberek legalább egy-egy méteres távolságban állnak egymástól. A határrendőrök asztalokat is felállítottak a szabadtéren, így most már nem csupán a bódékban zajlik az ellenőrzés, tehát hamarabb megy a sor. A járványügyi ellenőrzés is zajlik, minden személyt megvizsgál egy-egy egészségügyi dolgozó" - mondta Horea Timiş.

A DSP igazgatója szerint több várakozó személy elájult a fáradtság és dehidratálás miatt, emiatt több SMURD-csapatot kirendeltek a helyszínre, és ivóvizet is osztogatnak az embereknek. A várandós nőket és a három év alatti gyerekekkel várakozó személyeket előnyben részesítették a határellenőrzésnél, fűzte még hozzá Timiş.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?