Vészhelyzet: hétfőtől már bírságolhatják a hatóságok a szabályszegőket

Hétfőtől hatályba lép a vészhelyzetet szabályozó törvény, így a hatóságok már bírságolhatnak a vészhelyzeti országos bizottság (CNSSU) határozataiban rögzített szabályok megszegéséért – emlékeztetett vasárnap a Mediafax.

Mint ismert, a lakhely szerinti település elhagyása csak indokolt esetekben, saját felelősségű nyilatkozat birtokában lehetséges. A CNSSU 24-es számú határozatában rögzített szabály megszegéséért 500-tól 2500 lejig terjedő bírság jár a hétfőn hatályba lépő törvény szerint.

A település elhagyására feljogosító nyilatkozat formanyomtatványa innen letölthető. A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombaton pontosította: a nyilatkozatot kézzel is meg lehet írni, a formanyomtatvány modellje szerint. Ugyanazt a nyilatkozatot többször is fel lehet használni a korábbi dátum kihúzásával és az új dátum feltüntetésével.

A metropoliszövezetekhez tartozó települések közötti közlekedéshez nincs szükség nyilatkozatra. A GCS szombaton pontosította azt is, hogy a metropoliszövezethez a nagyváros 30 kilométeres körzetében lévő települések tartoznak.

Péntektől az orrot és szájat eltakaró védőmaszk viselete kötelező a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben és más zárt, nyilvános terekben. A maszk viselésének elmulasztásáért szintén 500-tól 2500 lejig terjedő bírság jár a hétfőn hatályba lépő törvény szerint.

Kapcsolódók

Kimaradt?