Május 15. után is marad a távkonzultáció, továbbra sem kell az egészségügyi kártya

A családorvosi és a szakorvosi távkonzultáció továbbra is alkalmazható, a szolgáltatás ellenértékét egészségügyi kártya nélkül is megtérítik.

Május 15-e után is érvényben marad a vények online kiállításának lehetősége, a családorvosok pedig továbbra is felírhatják a krónikus betegeknek a „korlátozott hozzáférésű” gyógyszereket az ártámogatott és ingyenes orvosságok listájáról az országos egészségügyi programokon keresztül, írja elő a kormány által csütörtökön elfogadott, az egészségügyi szolgáltatásokat szabályozó sürgősségi rendelet.Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) közleménye értelmében 2020. szeptember 30-áig az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg rendelésben távkonzultáció során is ki lehet vizsgálni a pácienseket a különböző kommunikációs csatornákat felhasználva. Egy óra leforgása alatt legtöbb nyolc távolsági konzultációt bonyolíthatnak le az orvosok.

Szeptember végéig nem változnak a betegszabadság szabályai

Május 15-e után, egészen szeptember 30-áig érvényben marad a betegszabadságot szabályozó, a szükségállapot idejére meghozott intézkedések többsége - áll a közleményben.

Azok az egészségügyi biztosítással rendelkező személyek, akiket karanténba helyeztek a hatóságok a koronavírussal való megfertőződés gyanúja miatt, betegszabadságot kapnak, függetlenül attól, hogy hol töltik a karanténidőszakot.

A családorvosok az utolsó karanténnap lejárta után állítják ki a betegszabadságot igazoló dokumentumot, erre 30 napjuk van. A dokumentumot online is el lehet küldeni a biztosított személynek, aki maga is online küldheti tovább a munkáltatónak/biztosítópénztárnak, szögezi le a közlemény.

A sürgősségi rendelet értelmében a kormány kiegészíti az egészségügyi biztosítások országos alapjának (FNUASS) költségvetését, hogy a karanténba helyezett személyek betegszabadságára jutó járadékot ki lehessen fizetni.

Adela Cojan, a (CNAS) elnöke rámutatott, a személyi távolságtartás minél szigorúbb betartása érdekében döntöttek az intézkedések, illetve bizonyos dokumentumok érvényességének meghosszabbításáról.

Nem szükséges az egészségügyi kártya

Június 30-áig ugyanakkor egyetlen egészségügyi szolgáltatás igénybe vételekor sem szükséges az egészségügyi kártya használata, ez a rendelkezés az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg rendelésben szeptember 30-áig érvényben marad.

Ami a kórházi és a lakhelyen biztosított orvosi ellátást, illetve az orvosi eszközöket és fogászati ellátást illeti a későbbiekben döntik el, hogy az említett intézkedést fenntartják-e június 30-a után is, vagy sem.

A sürgősségi rendelet előírja ugyanakkor, hogy 2020. szeptember 30-áig térítésmentesen részesül a COVID-19 és szövődményeinek kezelését célzó orvosi szolgáltatásokban és gyógyszerekben minden Románia területén élő személy, függetlenül attól, hogy van-e egészségügyi biztosítása vagy nincs.

Kapcsolódók

Kimaradt?