Csíkszereda készül az újraindulásra: fokozatosan indul be az élet a városban

Felkészültek Csíkszereda iskolái a júniusi felkészítők és az azokat követő vizsgák megtartására. Újranyílnak a város kiskereskedelmi központjai, és elindul a városi tömegközlekedés is június 1-től. Az önkormányzat fenntartásában levő kulturális intézmények és a városi sportklub is újraindítják tevékenységeiket. Minderről Ráduly Róbert polgármester számolt be a városi katasztrófavédelmi bizottság csütörtöki ülését követően.

Újabb koronavírus-fertőzést regisztráltak a csíki térségben, egy Csíkszereda környéki kistelepülésről származó személy tesztje lett pozitív, akit a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket ellátó osztályára szállítottak kezelésre – közölte Ráduly Róbert a bizottsági ülés után.

A polgármester beszámolt a városi katasztrófavédelmi bizottság főbb intézkedéseiről is, amelyek a vészhelyzet idején életbe fognak lépni. Ellmondta: május 30-áig megérkezik a 33 darab ózongenerátor, várhatóan pénteken pedig 45 darab testhőmérő, amelyeket a iskolákban fognak használni. Az oktatási tevékenységek megszervezésével kapcsolatosan Ráduly Róbert kijelentette: az intézményvezetők meghozták azokat az intézkedéseket, amelyek az iskolaépületekbe való biztonságos beléptetést hivatottak szolgálni a végzős diákok felkészítésének-, illetve a vizsgák időszakában.

A város gazdaságával kapcsolatos újdonságok közé tartozik, hogy június 1-ét követően megnyílhatnak a kiskereskedelmi központok. Ennek értelmében újranyitnak a Tulipán áruház, illetve a piaccsarnok emeleti részének üzletei, valamint az új Fészek bevásárlóközpont boltjai. Ráduly Róbert beszámolt arról is, hogy a megyei önkormányzattal egyeztetve a zöldségpiacot új helyszínen fogják újranyitni: az Erőss Zsolt Aréna melletti parkolóban fognak helyet kapni a termelők. 

A megyei vezetőséggel egyeztetve arról is döntést hoztak, hogy a népszerű hagyományos termékek vásárát is ezen a helyszínen tartják. A zöldségpiac június elsejéig heti egy alkalommal, szerdánként várja a vásárlókat, június 1-ét követően pedig hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken, míg a hagyományos termékek vásárát minden szombaton meg fogják tartani. Az elöljáró arról is beszámolt: a városi tömegközlekedés újraindítását szintén június 1-én tervezik.

Lassan beindul a kulturális élet is

Ráduly Róbert közölte: a kulturális intézmények fokozatosan újrakezdik munkájukat, azonban a közönséggel való találkozásra még várni kell. Az elöljáró beszámolója szerint május 18-ától a Csíki Székely Múzeum 13 munkatársa kezdheti újra munkáját, míg az együttes műszaki személyzete szintén a napokban térhet vissza a Városi Művelődési Ház épületébe, hogy előkészítse a művészeti tevékenységek június 1-i kezdését.

A polgármester szerint a város fenntartásában álló harmadik kulturális intézmény, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes legkorábban június 1-én kezdheti el munkáját. Szintén döntöttek arról, hogy a Városi Sportklub (VSK) sportolói is elkezdhetik a szabadtéri edzéseket, illetve edzőtáborokat. Ehhez a témakörhöz kapcsolódóan Ráduly Róbert a Maszol érdeklődésére elmondta: a futballstadionban található, aVSK kezelésében álló futópálya jelenlegi állapotában nem alkalmas a szabadidős sportolók, futók fogadására, de felkérték a sportklub vezetőségét, hogy tegyék meg a megfelelő intézkedéseket.

Ráduly Róbert tájékoztatása szerint Darvas Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia plébánosa azt kérte a városházától, hogy a vasárnapi 11 órakor kezdődő szentmisét a város főterén tarthassák meg. Ennek a hivatal illetékesei nem látják akadályát, ha sikerül betartani a megfelelő óvintézkedéseket, szabad utat adnak a szabadtéri szertartásnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?