Kolozsvár: új szabályok vonatkoznak a nyugdíjasok ingyenes tömegközlekedésére

Új szabályzatot fogadott el Kolozsvár önkormányzata a nyugdíjasok ingyenes tömegközlekedésére vonatkozóan. Az új szabályzatban két fontos újdonság szerepel: az egyik a jövedelemmel függ össze, a másik bizonyos korlátozásokat vezet be az ingyenes tömegközlekedést illetően. 

Egyrészt 1 700 lejről 2 150 lejre emelte az önkormányzat azt a nyugdíjküszöböt, amely alatt az idősek ingyenesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket, ugyanakkor 1 900 lej helyett a 2 400 lej alatti nyugdíjjal rendelkezők egy járatra kapnak ingyenes bérletet. 

A másik módosítás szerint hétköznapokon, reggel 6.30 és 8.30 óra között az ingyenességet élvező nyugdíjasok nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, amennyiben mégis megtennék, fizetniük kell a szolgáltatásért. A nyári vakáció kivételt jelent, a nyári hónapok alatt nincs érvényben a korlátozás. 

Változatlan marad az a rendelkezés, miszerint teljes körű ingyenességet élveznek azok a nyugdíjasok, akik betöltötték a 70. életévüket. Kolozsvár díszpolgárai ugyancsak teljesen ingyenesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket. 

Az 1. fokozatú rokkantsággal élő nyugdíjasok esetében, akik a nyugdíjukkal együtt egy gondozó fizetésére is kapnak támogatást, az ingyenes tömegközlekedési jogosultság megállapításakor csak a nyugdíj értékét veszik figyelembe, a gondozói pótlékot nem. 

Az ingyenes bérlet vagy az egy járatra érvényes bérlet igénylésekor a következő dokumentumokra van szükség: személyazonossági igazolvány, a kérés benyújtását megelőző hónapra vonatkozó nyugdíjszelvény, díszpolgárok esetében a díszpolgári bizonylat és végül az utazási kártya – ha már kiváltotta az igénylő. Ha ezt nem tette meg, akkor ezt is kérelmezni kell. 

Az utazási kártyák névre szólóak, így másik személynek nem átadhatóak. A nyugdíjosztály tájékoztatása alapján a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat 50 ezer ingyenes bérlet kibocsátására számít.

(Címlapi illusztráció forrása: Emil Boc hivatalos Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?