Ismét problémát jelentenek a medvék: kilövési kvótákat kér a háromszéki szenátor

Késik a vadkárok kifizetése, és nincs megoldva a medveprobléma, hívta fel a figyelmet Fejér László Ödön. A háromszéki RMDSZ-szenátor levélben kérte Costel Alexe környezetvédelmi minisztert: sürgősen találjon megoldást a nagyvadak túlszaporodására.

A politikus érvelése szerint az ország 69 ezer kilométeres élőhelye 4000 medve számára lenne optimális, ám hivatalos statisztikák alapján a medvepopuláció száma meghaladja a 6500-at, és egyre emelkedik. Ez pedig az emberek életét és javait veszélyezteti.

Fejér László Ödön szerint logikátlan és a valóságtól elrugaszkodott a medvék és farkasok kilövési kvótájára vonatkozó minisztérium által április 28-án közvitára bocsátott tervezet. Ebben 140 medve és 90 farkas kilövését irányozták elő. A háromszéki szenátor szerint helytelen, hogy a környezetvédelmi minisztérium összemossa a beavatkozási és a megelőzési kvótát.

 

Az beavatkozási kvóta a kárt okozó medvékre és farkasokra vonatkozik, hívja fel a figyelmet Fejér László, aki azt kéri, határozzanak meg egy külön megelőzési kvótát, amivel visszaszorítják a medvepopuláció évi 8 százalékos szaporulatát. Számítása szerint megelőzési céllal 520 medve kilövését kellene jóváhagyni, emellett ezeket a kilövési kvótákat megyékre és vadásztársaságokra kellene leosztani.

 

Fejér László Ödön visszásnak tartja, hogy helyenként az emberek saját udvarukba se mernek kimenni a medvétől való félelmükben és a szaktárca az okozott károkat sem téríti meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?