Befutott Bécsbe az első romániai vendégmunkásokat szállító vonat

Megérkezett hétfő reggel a bécsi Schwechat repülőtér melletti vasútállomásra az első romániai vendégmunkásokat szállító vonat, írja az APA hírügynökségre hivatkozva az Agerpres.

Az osztrák ÖBB szövetségi vasúttársaság és a CFR román vasúttársaság közös különvonata 80 idősgondozásra jelentkező, az osztrák fél által beszervezett romániai munkavállalót szállított, többségükben nőket, akiket Bécsben rendfenntartók kísértek a szállodáig, ellenőrizve, hogy betartják-e a társadalmi távolságtartás szabályait. Az idősgondozókat itt tesztelik koronavírusra, és amennyiben az eredmény negatív, továbbutazhatnak a munkavégzés helyére, Ausztria különböző pontjaira. A szállás és a tesztelés költsége 179 euró személyenként, ezt az osztrák állam állja.A jelentkezők már Romániában átestek egy egészségügyi vizsgálaton, maszkokat kaptak, és nem közlekedhettek szabadon a vonaton.

A hivatalos adatok szerint Ausztriában 33 ezren szorulnak állandó segítségre, és mintegy 60 ezer idősgondozó dolgozik az országban. Az ápolók 80 százaléka romániai és szlovákiai nő, akik a koronavírus-járvány korlátozásai közepette nem tudtak visszatérni Ausztriába, ezért szervezte meg az osztrák és román fél az egészségügyi szempontból legbiztonságosabb vonatutat.

Egyelőre hat Temesvár és Bécs között közlekedő éjszakai különvonat indításáról állapodtak meg, a második szerelvény csütörtökön érne Ausztriába, a továbbiak május 17-én és 20-án, valamint 24-én és 27-én érkeznének.

Kapcsolódók

Kimaradt?