Egymásnak esett Székelyudvarhelyen a helyi válságstáb és városi kórház vezetője

A városi kórház vezetője és a polgármesteri hivatalban felállított helyi válságkezelő csoport közötti ellentétek borzolják a kedélyeket Székelyudvarhelyen: utóbbi testület a kórház menedzserének kommunikációját és viselkedését kifogásolta, és erre ráerősített a város polgármestere is. A kórházmenedzser az intézmény honlapján válaszolt a vádakra. Szerinte a jelenlegi városvezetés támadásainak politikai indítéka van.

Az ellentétek kirobbantója az uh.ro-n megjelent cikk volt, amelyben a székelyudvarhelyi válságkezelő csoport elfogadhatatlannak tartja Lukács Antalnak, a városi kórház menedzserének kommunikációját és viselkedését. A cikkben a válságstáb tagjai részletekbe bocsátkozva sorolják a kórházmenedzser hiányosságait. Többek között szemére vetik, hogy nem segíti elő, sőt akadályozza a koronavírus-tesztelések kiterjesztését. A Jakab Attila székelyudvarhelyi városmenedzser által vezetett, a városvezetésből, helyi vállalkozókból, vállalatvezetőkből, szakemberekből és orvosokból álló válságstáb tagjai névtelenül nyilatkoztak a helyi portálnak.

A polgármester ráerősít

Az írásra Facebook-oldalán reagált Gálfi Árpád polgármester is, ráerősítve voltaképpen a kórházmenedzser elleni vádakra. Mint írta, a személyesen tapasztalataira alapozva próbál „tárgyilagosan néhány tényt felsorolni”. Bejegyzése végén a városvezető politikai színezetet is ad véleményének, amikor „apró érdekességként” említi: az egyik RMDSZ-es helyi tanácsos tanácshatározat-tervezetet juttatott el a polgármesteri hivatalba, amellyel a kórház vezetőtanácsának tagjait szeretnék új tagokkal felváltani.

„Úgy látom, hogy ahogy a járvány súlyossága enyhülni látszik, az RMDSZ ismét felébredt, és most – úgy látszik – számukra a legfontosabb teendő az, hogy váltsuk le azokat, akik a kórház igazgatóját számon merték kérni, akiknek az igazgató úr nem kért a jelenlétükből, tanácsaikból, kéréseikből, mert kényelmetlennek, kellemetlennek érezte a velük való együttműködést és a nekik való beszámolást az igazgató úr” – írta az udvarhelyi polgármester.

Lehetséges összeférhetetlenség?

Megkerestük az ügyben Derzsi Lászlót, az udvarhelyi RMDSZ frakcióvezetőjét, aki elmondta: körülbelül két hete jutott a tudomásukra, hogy Gálfi Árpád polgármester már 2019-ben felhívta a városi kórház vezetőségének a figyelmét az önkormányzat által kinevezett vezetőtanácsi tagok lehetséges összeférhetetlenségére.

„Sajnos ennek ellenére nem terjesztette elő az érintett tag vagy tagok cseréjét, ezért úgy gondoltuk, hogy ez az állapot nem tartható fenn. Amint a múlt heti tanácsülésen is jeleztük már, hétfőn Benedek Árpád Csaba önkormányzati képviselő benyújtotta az erre vonatkozó határozattervezetet. Ugyanakkor megjegyzem, hogy a közegészségügyi hatóság, valamint a polgármester is nemrég leváltotta az általuk korábban kinevezett vezetőtanácsi tagokat” – magyarázta Derzsi, hogy miért nyújtották be a határozattervezetet.

Megszólalt a kórházmenedzser

Az udvarhelyi válságstáb részéről érkező bírálatokra május 6-án a kórház honlapján reagált Lukács Antal. A kórházmenedzser sorra cáfolta az ellene felhozott vádakat. Sajnálatra méltónak tartotta, hogy a válságstáb a cikkben részletezett „krízishelyzetet” csak a sajtón keresztül üzengetve látta megoldhatónak. Szerinte a válságstáb által kifogásolt „helyzetek” azért alakulhattak ki, mert a városi testületnek nem a járvány megelőzése és kórház segítése volt a célja, hanem az, hogy „a jelenlegi városvezetés politikai célú kampánya keretén belül tett eredményeit gazdagítsa”.

„Kérem tisztelettel, hogy minden szakember azon a téren vádaskodjon, vagy azt bíráljon felül, amihez van szakmai rálátása és tapasztalata. A kórházmenedzsmentet, annak hatékonyságát és az intézményünk egészségügyi ellátását eddig sem egy „egészségügyi / válság stáb” irányította, és remélem, nem kell sem a közvéleménynek, sem a városvezetésnek elmagyarázzuk, hogy ez egy komplex, folyamatos tevékenység és nem csak kampányidőszakban „felkarolt” ügy” – írta a kórházmenedzser.

Nem hivatalos források szerint a konfliktus hátterében az állhat, hogy a városvezetés új menedzsert – egy udvarhelyi születési radiológust – látna szívesen a kórház élén. A szóban forgó szakember a megkeresésünkre nem reagált.

(Címlapfotó forrása: udvarhelyinfo)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?