Vizsgálatot indíttat Dorin Florea 55 szív elpazarlása miatt

Nyomozás indítását kéri Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere az Egészségügyi Minisztériumtól és a Főügyészségtől, a Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézetnél (IBCvT), írja a citynews.ro.

A városfő azért fordult a hatóságokhoz, mivel Radu Deac, az intézmény volt menedzsere a napokban azt nyilatkozta, 55 szívet kellett elpazarolniuk, amelyeket sikeres beavatkozásokban használhattak volna fel.

Ioan Chiorean, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal tanácsadója úgy fogalmazott, a polgármester szándéka az, hogy tisztázza Deac professzor állításait, valamint derítse fel a történtek körülményeit és okait. Mindemellett arra is felkérik a szaktárcát és a Főügyészséget, állapítsák meg, hogy volt-e példa szívátültetésre az intézetnél 2012-ben, és ha igen, mekkora volt a túlélési ráta.

Deac néhány napja azt nyilatkozta a sajtónak, hogy 55 szerv érkezhetett volna Marosvásárhelyre átültetés céljából, azonban a 2011-ben érvénybe léptetett sürgősségi kormányrendelet által előírt strukturális átszervezések megakadályozzák a műtéteket, ezért az új szívtől függő életeket már nem tudják megmenteni.

Az orvos hozzátette, tavaly 20 szívet pazaroltak el, míg idén 35 szerv jutott hasonló sorsra a marosvásárhelyi intézet szervezetlensége, valamint a személyzet- és felszereléshiány miatt.

Radu Deac véleménye szerint a Transzplantációs Intézet akkor tudna ismét normális körülmények között működni, ha újra önállóvá válhatna, és megszűnne azon rendelet érvényessége, amely szerint 2011-től az IBCvT a Maros Megyei Sürgősségi Kórház egyik osztályaként tevékenykedik.

Kimaradt?