Oszd meg tapasztalataidat az online oktatásról! Kérdőív készült a diákok igényeinek felmérésére

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) felmérést készít az online oktatásról: a középiskolások képviselői kérdőívükben arra kíváncsiak, milyennek találják diáktársaik a digitális oktatás módszertanát, és melyek lennének a tanulók programigényei a kijárási korlátozások idején. Annak érdekében, hogy az online oktatás a diákok igényeihez idomuljon, a felmérés eredményét a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) karöltve dolgozzák fel – írják honlapjukon.

A MAKOSZ által létrehozott felmérést a diákok a személyes adataik és nevük nélkül is kitölthetik, csupán feleletválasztós kérdőív, ezért alig pár percükbe telik a válaszadás.

Miután megjelölik, hogy melyik tanintézményben tanulnak, hányadik osztályosok, és melyik településről csatlakoztak az online oktatáshoz, be kell számolniuk arról, hogy táblagépből, laptopból és okostelefonból hányat birtokul a családjuk, van-e állandó áramellátás és megbízható internet-hozzáférés a településeiken, illetve hányan használják napi szinten az internetet a családjaikban.

A felmérés arra is rákérdez, hogy a tanárok mekkora része tartja meg online az óráit, és az osztálytársaik közül átlagosan hányan vesznek részt a tanórákon. Arra is rávilágíthatnak a válaszadók, hogy osztálytársaik közül hányan maradnak távol az online óráktól csak azért, mert nem rendelkeznek a megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy becsatlakozhassanak.

A kérdőívben a diákok egyebek mellett azt is elmondhatják, hogy milyen platformokat használnak a tanárok, és tapasztalataik szerint mennyire válnak be ezek, valamint milyen mértékben okoz nehézséget pedagógusaiknak a platformok használata. Emellett azt is megjelölhetik, hogy mennyire megterhelő a digitális oktatás számukra, hogyan tudnak összpontosítani, figyelni tanórákon, melyik tantárgyakból hatékonyak az órák, és melyek azok a tantárgyak, amelyekre még szükségük lenne.

A kérdőívet itt lehet kitölteni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?