FRISSÍTVE – Csendőröket hívtak a kolozsvári járványkórházba a koronavírussal fertőzött dési romák miatt

FRISSÍTVE: Ötvennyolc koronavírusos esetet regisztráltak a Kolozs megyei Désen, miután egy pünkösdista romaközösség 100 tagja vallási szertartáson vett részt. A fertőzötteket kolozsvári kórházakban ápolják, negyvenkét fertőzésgyanús személyt pedig otthonaikban tartják megfigyelés alatt a hatóságok – közölte a stiridecluj.ro portál. FRISSÍTÉS: Valóságos felkelést szítottak a dési romák a kolozsvári kórházban, 20 csendőrt küldtek a megfékezésükre.

A dési pünkösdista közösség 100 tagja, a Május 1 és Mihai Viteazu utca roma nemzetiségű lakói a lelkészeik által szervezett vallási szertartásokon vettek részt, és az azt követő napokban sorra jelentkeztek náluk a koronavírus tünetei. A száz teszt elvégzése után április 30-án, csütörtökön 13 esetet, pénteken pedig 24 beteget fedeztek fel. Szombaton, további 11 eset jelent meg, vasárnap pedig újabb 10. 

Az ügyben bűnvádi eljárásokat indítottak a hatóságok a kijárási tilalom megszegése miatt. Emellett epidemiológiai vizsgálatot is kezdeményeztek, mert a vallásos szertartáson való részvétel következtében csupán néhány roma fertőződhetett meg, de tekintettel arra, hogy otthonaikban akár 10 ember él egy szobában, a vírus gyorsan terjedhetett a közösségben. Ezt fokozta az is, hogy a higiéniai szabályokat sem tartották be.

Amikor szembesült a tünetek megjelenésével, a közösség a fertőzöttek evakuálását követelte. Jelenleg azonban senki sem hagyja el az otthonát, és a közösség fegyelmezetten viszonyul az előírásokhoz, de a hatóságok úgy vélik, újabb esetek várhatók. A fertőzöttek tünetmentesek.

FRISSÍTÉS:  Valóságos felkelést szítottak a dési romák a kolozsvári kórházban, 20 csendőrt küldtek a megfékezésükre.

A kolozsvári járványkórházában botrányt robbantottak ki a dési romák: bútorokat törtek, kimentek a folyósokra, és tüntetőleg úgy döntöttek, nem mennek vissza a kórtermeikbe, ezért a csendőrség beavatkozására volt szükség – tudta meg egy orvostól az evz.ro portál, amit csendőrségi források és maga a prefektus is megerősített.

Mircea Abrudean elmondta, a botrány abból adódott, hogy a romák elégedetlenek voltak azzal a ténnyel, hogy a szobában csak két ember tartózkodhat, és nem hat vagy nyolc, ugyanis azt akarták, hogy a teljes családot egyazon kórteremben kezeljék az orvosok. A csendőröknek sikerült lecsillapítaniuk a kedélyeket, a rendellenességet okozó személyeket büntetőjogi felelősségre fogják vonni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?