Ezek a felújítások, beruházások zajlanak jelenleg Nagyváradon

Több, folyamatban lévő nagyváradi beruházásról és tervezett munkálatról is beszámolt a polgármesteri hivatal sajtószolgálata.

A nagyváradi vár falának és bástyáinak felújítása folyamatban van, eddig az északi és a nyugati bástyafalon, a Csonka- és a Bethlen-bástyákon, illetve az F-jelzésű egyik volt raktárépületen dolgoztak, ez a 30 hónapra tervezett munkálatok mintegy 57 százalékát jelenti. 

Többek között a várfalak vársánc és várudvar felőli oldalán megtisztították a falakat és a koronapárkányt, kiemelték a tönkrement téglákat, és mésszel töltötték fel a repedéseket. A Csonka-bástya köröndjét és falait is rendbe tették, a Bethlen-bástyának pedig a külső falain dolgoztak. A raktárépület esetében szükség volt részleges bontásra és a kazamata kiürítésére, kitisztítására, és az alapok megerősítésére is. A felújítás során a csatornázást és az elektromos vezetékek szerelését is elvégezték.

A felújításra a Regionális Operatív Program keretében nyert támogatást a váradi önkormányzat, a szerződés értéke áfa nélkül 9,6 millió lej. A kivitelező Drum Asfalt Kft., Trameco Rt. és Lemacons Kft. alkotta cégcsoportnak, tavaly áfával együtt 3,2 millió lejt fizettek ki a tájékoztatás szerint.

Biztonsági üvegből készült tetőt kap egy aluljáró

A nagyváradi Magheru (egykor Sztaroveszky) sugárút alatti közúti aluljáró elkészülte után felújítják a gyalogosok aluljáróját is. A tervet a nagyváradi tanács április 27-i ülésén hagyták jóvá. Az áfával 598,8 ezer lejes beruházás keretében fémszerkezetet építenek az aluljáró be- és kijáratai fölé, ezt pedig biztonsági üvegből készült, átlátszó tető kerül majd. Éjszakára led-világítást terveznek majd az aluljáróhoz, amelynek kiküldött látványtervében nem találunk akadálymentesítésre utaló jeleket.

Köztéri kamerákat szereltek fel

Nagyvárad különböző városrészeiben 314 közéri kamerát szereltek fel, tájékoztatott még a polgármesteri hivatal sajtószolgálata. A köztéri kamerák rendszerének korszerűsítéséről tavaly döntöttek, és az augusztusban megtartott közbeszerzési eljárást megnyerő RCS&RDS cégtől 600 kamerát vásároltak áfa nélkül 3,1 millió lejért. 

Első lépésként a rendőrség Aradi úti épületében alakították ki a diszpécserközpontot, áfa nélkül 375 ezer lejért, a második lépés a kamerák beszerzése és felszerelése, ezzel 2022-ig kell elkészülni. A kamerák közül 510 általános képet közvetít, 60 a forgalmat felügyeli, mivel alkalmasak a rendszámok leolvasására, 30 pedig 360 fokos panorámaképet ad majd. A harmadik lépés egy olyan soft beszerzése lesz, amely képes azonosítani például a verekedéseket vagy az antiszociális viselkedést. A képeket 20 napig őrzik meg, mondta Adrian Hegyes, a polgármesteri hivatal informatikai részlegének munkatársa. 

Kapcsolódók

Kimaradt?