A szükségállapot után is zárva maradnak a kulturális intémzények Csíkszeredában

A csíkszeredai nagyberuházások folytatása enyhítheti a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait. Felkészülnek az oktatási intézmények részleges újranyitására, és a május elsejei hosszú hétvégén sem lehet felkeresni a kirándulóhelyeket - a csíkszeredai városi katasztrófavédelmi bizottság csütörtöki ülését követően Ráduly Róbert polgármester, a bizottság elnöke tartott sajtótájékoztatót.

A koronavírus-járvány Csíkszeredára, Hargita megyére vonatkozó számadataival kapcsolatosan Ráduly Róbert elmondta: az országos statisztika ismét nem egyezik a helyben rögzített adatokkal, amely szerint a megyében összesen 20 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván (az országos adatokban 19 szerepel - szerk. megj.). Csíkszereda közigazgatási területén 26-an vannak otthoni elkülönítésben, 125-en pedig intézményes karanténban tartózkodnak – részletezte az elöljáró.

Az iskolák részleges újranyitásával kapcsolatosan a polgármester megerősítette: azokat az osztálytermeket, amelyekben a nyolcadikos, illetve középiskolai végzős diákok felkészítése várhatóan június 2-án elkezdődik, felszerelik a szükséges fertőtlenítőszer-adagolókkal és fel is töltik azokat a megfelelő szerrel. Emellett gondoskodni fognak az épületek fertőtlenítéséről is, ennek érdekében az iskolák takarító személyzete klór alapú fertőtlenítőszerekkel is el lesz látva az önkormányzat részéről. A felkészítés és a vizsgák során használt osztálytermek mellett a tanári szobákat szintén felszerelik adagolókkal.

A polgármester a járvány ideje alatt is folytatódó nagyberuházások kapcsán megjegyezte: jól haladnak a megkezdett munkákkal, az elkerülő utak építése, a Kalász lakónegyed rehabilitációja, a tömbházlakások szigetelése, az oktatási intézmények felújítása zavartalanul folytatódik. Ráduly Róbert kiemelte: a beruházások közvetlen és közvetett módon is kedvezően hatnak a város és a térség gazdaságára, hiszen amellett, hogy hosszútávú értékteremtés történik, javarészt helyből és a régióból érkeztek a kivitelezők.

A Maszol érdeklődésére Ráduly Róbert elmondta: a kulturális rendezvények tekintetében az önkormányzat álláspontja változatlanul az, hogy a városban semmilyen tömegeket megmozgató rendezvény nem tartható meg augusztus 31-e előtt. Arra a felvetésünkre, hogy Bogdan Gheorghiu, kulturális miniszter kilátásba helyezte a szükségállapot után a kulturális intézmények fokozatos újranyitását, a polgármester úgy fogalmazott: a miniszter nyilatkozatában a feltételes módon van a hangsúly, ennek értelmében egyelőre nem terveznek ezen a téren semmilyen változást a város által fenntartott kulturális intézményekkel kapcsolatban.

A közelgő hosszú hétvégével kapcsolatosan Ráduly Róbert megjegyezte: bár az otthonülés mellett a szabad levegőn is fontos tartózkoni, május elsején egyáltalán nem ajánlatos a népszerű kirándulóhelyek felkeresése. "Az otthonülés, a bezártság hátrányosan érintheti a lakosságot emberileg, ennek ellenére semmiképpen ne menjünk ki a természetbe például grillezni" - emelte ki a polgármester.

Kapcsolódók

Kimaradt?