Ellentmondásosak a Hargita megyei koronavírus-információk

Bár a prefektusi hivatal cáfolta a hivatalos bukaresti adatokat, amelyek szerint Hargita megyében 17-ről 19-re nőtt szerdára a igazolt fertőzéses esetek száma, Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere úgy véli, hogy az országos adatok lehetnek az irányadóak, és konkrétumokat is elárult a feltételezett új esetekről. A Stratégiai Kommunikációs Csoport csütörtöki közlése szerint egyébként 18 igazolt fertőzést regisztráltak eddig a megyében.

A csíkszeredai katasztrófavédelmi bizottság csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatóján Ráduly Róbert polgármester, a bizottság elnöke a szerdai ellentmondásos Hargita megyei koronavírus-adatokkal kapcsolatosan elmondta: az országos statisztika jelenleg is tartalmazza a szerdán közölt feltételezett új eseteket. A Maszol kérdésére a városvezető úgy fogalmazott: bár a prefektusi hivatal informatikai hibára hivatkozva a központi adatoktól eltérő számokat közölt, csütörtök délelőtt arról tájékoztatták őt a munkatársai, hogy valóban van két új eset Hargita megyében.

Ráduly Róbert részleteket is elárult a lehetséges fertőzöttekről. Elmondása szerint egyikük Székelyudvarhely környékéről való, a másik fertőzött pedig más megyéből érkezett. Az elöljáró kiemelte: biztos, hogy egyik feltételezett eset sem köthető Csíkszeredához, illetve a csíki régióhoz. Az aktuális csíkszeresai koronavírus-adatokról a városvezető elmondta: 108 személy tartózkodik intézményes karanténban, 25 pedig otthoni elkülönítésben a város közigazgatási területén belül.

Augusztus végéig a korlátozások egy része megmarad

A városvezető kitért a jelenlegi korlátozások május 15-ét követő fokozatos feloldására is. Mint fogalmazott: nem számíthat a lakosság arra, hogy azonnal gyökeres változás fog beállni, valószínűleg augusztus végéig a korlátozások egy része valamilyen formában megmarad, lépésről-lépésre fogják feloldani azokat. A korlátozások valószínűleg a gyülekezést, valamint az idősek kijárását fogják elsősorban szabályozni.

Az iskolai oktatás sem fog egyik percről a másikra visszaállni a régi kerékvágásba. Ráduly Róbert ugyanakkor elmondta: a város készül a korlátozások feloldását követő kihívásokra. Ennek során szeretnék például a lakóházak fertőtlenítése során szerzett tapasztalataikat is érvényesíteni. Az iskolák újranyitásával szükséges lesz a tantermek rendszeres fertőtlenítése és fertőtlenítőszer-adagolókkal való ellátása is.Ráduly Róbert szerint a város bezárt zöldségpiacának működése sem állhat vissza azonnal a régi formájában: az elképzelések szerint egyelőre május 15-e után is heti egy, vagy három piacnapot fognak engedélyezni. A városvezető megerősítette korábbi álláspontját: véleménye szerint augusztus 31-ig minden rendezvény megtartása kockázatos lehet.

A Maszol érdeklődésére Ráduly Róbert elmondta: Csíkszeredában végül nem készültek kétnyelvű saját felősségű nyilatkozatok, bár korábban volt szó erről. Az önkormányzat eljuttatott bizonyos mennyiségű kinyomtatott formanyomtatványt a lakosságnak.

Arra a kérdésünkre, miszerint a Borboly Csaba által több alkalommal említett önkormányzati földterületek orvoslakások építése céljából történő átadásával kapcsolatosan mi a városvezetés álláspontja, a polgármester úgy fogalmazott: szeretne leülni a megyei tanács elnökével, és megbeszélni ezt a kérdést. A polgármester szerint szóba kerülhet a földterületek fejében egy használaton kívüli, a megyei tanács tulajdonában lévő volt bölcsőde épületének átadása a város részére.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.
(Címlapfotó: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?