Pünkösd hétfője munkaszüneti nap lesz Székelyföldön

Pünkösdhétfő hivatalos ünnepnap, ezért munkaszüneti nap lesz azokban a hivatalokban és állami vállalatoknál, ahol a nyugati felekezetek hívei dolgoznak többségben, különösképpen Székelyföldön. Csíkszereda Polgármesteri Hivatala tájékoztatja a lakosságot, hogy a kollektív munkaszerződés értelmében az intézményben május 17., a pünkösd előtti péntek és május 20., hétfő hivatalos munkaszüneti nap – írja a Székelyhon.

A városházán pénteken, május 17-én csak a kereskedelmi és engedélyeztetési irodában, valamint a pénztárban lesz ügyfélszolgálat 8 és 13 óra között. Az intézmény tájékoztatása szerint sürgős kifizetéseket (forgalmi büntetéseket) bármely banki kirendeltségnél vagy a román postán eszközölhetnek az érintettek, a jegyzőkönyv számának megadásával.

A magyar tannyelvű iskolákban sem lesz tanítás hétfőn, a katolikus és protestáns hívők számára tanítási szünet, illetve munkaszünet lesz. A vegyes tannyelvű iskolákban speciális órarendet állítanak össze azért, hogy az ünneplő diákok és pedagógusok részesüljenek a szabadnapban. Az ortodox hívők június 24-én vehetik ki pünkösdi szabadnapjukat.

Továbbá a Munka Törvénykönyve a keresztény ünnepnapok helyett két ünnepnapot ír elő a nem keresztény vallású dolgozók számára is. A munkaszüneti napokra vonatkozó előírásokat nem alkalmazzák azokon a munkahelyeken, ahol a tevékenységet nem lehet abbahagyni. Ez utóbbi esetben a dolgozóknak az ünnepet követő harminc napon belül kell biztosítani a szabadnapot, vagy minimum duplán kell fizetni a dolgozókat.

A közalkalmazottak számára törvény szavatolja a húsvéti és pünkösdi szabadnapot, ám mivel az idén a húsvét és a pünkösd két egymástól távol eső dátumra esik, a nyugati felekezetek hívei pünkösd hétfőjét május 20-án, az ortodox hívők pedig június 24-én vehetik ki szabadnapként. Így a diákok szabadnapként megkapják az ünnep második napját.  

Kapcsolódók

Kimaradt?