Ötszáz erdélyi gyermek mehet az Erzsébet-táborba

A magyarországi Erzsébet-program által lehetővé tett nyári táborban idén 500 szórvány és nehéz anyagi körülmények között élő gyermek vehet majd részt. Erről, valamint a nyári pedagógus-továbbképzésekről tartott sajtótájékoztatót szerdán Csíkszeredában a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). Ismertették azokat a programokat, amelyeket Magyarországon szerveznek határon túli magyar oktatók számára, valamint az idei Bolyai Nyári Akadémia rendezvényeit.

A meghirdetett tíz magyarországi továbbképzésre a határon túli magyar pedagógus-szövetségek közösen tettek javaslatot. Azoknak a Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában, Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező, magyar nemzetiségű óvodapedagógusoknak, pedagógusoknak a jelentkezését www.rmpsz.ro várják június 7-ig, akik a 2012/2013-as tanévben magyar nyelven folytattak oktató-nevelő munkát.

A Bolyai Nyári Akadémiát idén július 7. és 31. között szervezik meg. A több helyszínen Csíkszereda, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Torockó, Szováta, Válaszút, Kolozsvár és szekcióban zajló továbbképzés idei átfogó témaköre A tanulás tanulása. Az elméleti megközelítés mellett a pedagógusok módszertani, gyakorlati ismereteinek bővítését, hatékony alkalmazását kívánják segíteni a szervezők. A nyári akadémia képzéseire RMPSZ-tagsággal rendelkező pedagógusok pályázhatnak.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet-program keretében 2013 nyarán is 500 erdélyi  gyermeknek biztosít táborozási lehetőséget két turnusban a magyarországi Zánkai Gyermek és Ifjúsági Táborban. Általános iskolás diákok 10 fős csapatai jelentkezhetnek (plusz egy kísérőtanár), akik a pályázat benyújtásának napján legalább 8 évesek és 2013. augusztus 31-ig nem töltik be a 15. életévüket.

Kimaradt?