Bővült a Hargita Megyei Sürgősségi Kórházat támogatók köre

Meghaladta a kétmillió lejt azoknak a felajánlásoknak az értéke, amelyek az elmúlt hetekben érkeztek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára. Az intézmény továbbra is várja azok segítségét, akik hozzá akarnak járulni a koronavírus-járványra való felkészüléshez. Az összefogásnak látványos eredményei is vannak: befejeződött a 91 kórházi ágyat érintő oxigénhálózat kiépítése – számolt be szombati közleményében a kórház vezetősége.

Védőfelszerelést, pénzt adományoztak, szolgáltatásokat ajánlottak fel, maszkokat varrtak sokan a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára az elmúlt időszakban, így járulva hozzá az intézmény felkészüléséhez. A támogatói lista bővült az előző hetihez képest: bankok, cégek, intézmények, közbirtokosságok és magánszemélyek csatlakoztak az adományozókhoz, egyházi felajánlásokat is kapott az intézmény – olvasható a kórház közleményében.

A felajánlott védőfelszerelés egy része már a kórház raktárában és osztályain van, számos eszköz, így például lélegeztetőgépek, betegellenőrző monitorok, konténerek beszerzése folyamatban van. A védőfelszerelések mellett a héten két infúzió adagoló készüléket, 11 aeroszol gépet és 10 pulzoximétert vettek át és megvalósult az egyik legnagyobb felajánlásból a beruházás: befejeződött az oxigénhálózat bővítése.

A kórház fertőző betegségeket kezelő és tüdőgyógyászati osztályain hatvan ágy mellé került oxigénhálózat, a kórház főépületében pedig az ortopédiai osztályon – amelyet koronavírus-gyanús betegek ellátására és koronavírusos betegek intenzív terápiás ellátására alakítanak át – további 31 ágy mellé került nedvszívó és oxigénellátó hálózat.

Kattogtak a varrógépek is a héten, a Varrj maszkot a csíkszeredai kórháznak! Facebook-csoport tagjai eddig összesen 370 textilmaszkokat készítettek. Ők is kaptak adományokat és várnak még, aki nem tud varrni, de segítené az ügyet, anyagot vásárolhat számukra. Folytatódott és bővült a kórház javára szervezett adománygyűjtés is, a Csíki Anyák Egyesülete és a Rotary Klub mellé plébániák és kistérségi társulás is felsorakozott.  

„A kapott adományok nemcsak a betegek gyógyítását, hanem a kórház alkalmazottainak védelmét is szolgálják, felemelő ezt az összefogást megtapasztalni. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkaközössége nevében köszönöm mindenki segítségét” – mondta a felajánlások kapcsán Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

A támogatók, valamint a további szükségletek listája a www.spitalmciuc.ro honlapon megtekinthető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?