Gyújtogatás történt: két napon át lángolt az aljnövényzet a Hargita megyei Csinódon

Kedden csaptak fel először a lángok a Csíkszentgyörgy községhez tartozó Csinód közelében. A tarlóégetés miatt keletkezett tűz átterjedt a kaszálókat övező erdőségekre, ötven hektáron égett az aljnövényzet. Az oltási munkákban önkéntes tűzoltók és a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség is részt vett.

Csinódra riasztották a tűzoltókat, ahol az erdőn és a mezőn is lángra kapott és mintegy ötven hektáron égtek a lomhullató cserjék és az aljnövényzet. Nagy nehézségek árán sikerült féken tartani a kedden keletkezett és szerdán újragyulladó nagy területen tomboló tüzet. Hargita Megye Tanácsának helyszíni beszámolója szerint a hivatásos tűzoltók segítségére siettek a kászoni, csíkszentgyörgyi és a csíkszentmártoni önkéntes tűzoltók is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra kéri a lakosságot, hogy jelentsék, amennyiben szándékos gyújtogatásról szereznek tudomást.  "Felelőtlen emberek, akik nem végezték el időben a földjeik kaszálását felperzselik a földet a területalapú támogatások érdekében. Sajnos több esetben a lángok hamar elterjednek és nem lehet féken tartani, veszélyeztetve nem csak a természet épségét, de emberéleteket is" – mondta el a megyei tanács elnöke.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?