Harmadjára szervezik át a sepsiszentgyörgyi kórházat: nő a fertőzöttek száma

Kovászna megyében egy nap alatt kettővel emelkedett a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyek száma. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban szerdán 24 fertőzöttet és 14 fertőzésgyanús személyt kezeltek, akik közül egy személy kritikus állapotban fekszik az intenzív terápiás osztályon, és további két személy intubálásra szorul, számolt be András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerdai online sajtótájékoztatón elmondta: a kritikus állapotban lévő betegek 65 év fölöttiek és valamilyen társult betegségben is szenvednek. Ugyanakkor egy haláleset is történt, az elhalálozott személy koronavírus-teszt eredményét várják, hogy kiderüljön, koronavírus-fertőzés társult-e a szívbetegségéhez. A sepsiszentgyörgyi kórházból a fertőzés megjelenése óta tíz Covid-19 beteget engedtek ki gyógyultan, tette hozzá. 

A Stratégiai Kommunikációs Csoport szerdai adatai szerint Kovászna megyében ezidáig 57 koronavírus-fertőzést igazoltak. Ez a szám azért nem azonos a sepsiszentgyörgyi kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek számával, mert egyrészt nem minden fertőzöttet kezelnek a kórházban – ugyanis a tünetmentes betegeknek, amennyiben otthonukban meg tudják oldani elkülönítésüket, nem szükséges kórházba vonuljanak –, másrészt pedig vannak olyan betegek, akik háromszéki személyazonossági igazolvánnyal rendelkeznek, de más megyében kezelik őket, és az országos statisztikákban mégis Kovászna megyénél jelennek meg.    

Harmadjára szervezik át a sepsiszentgyörgyi kórházat

András Nagy Róbert elmondta: újabb átszervezésre van szükség amiatt, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház a brassói kórház kisegítőjévé vált. Mint írtuk, ez az újabb státus azt jelenti, hogy továbbra is Sepsiszentgyörgyön látnak el minden háromszéki fertőzöttet vagy fertőzésgyanús személyt, ám Brassóból Sepsiszentgyörgyre küldik azokat a koronavírus-fertőzötteket vagy fertőzésgyanús személyeket is, akik valamilyen más betegségük miatt műtétre szorulnak. Cserébe a nem koronavírus fertőzött vagy -gyanús személyeket, akik valamilyen műtétre szorulnak, a brassói vagy kézdivásárhelyi kórházban fogják kezelni.

András Nagy Róbert emlékeztetett, hogy a járvány elején még egyfajta berendezkedéssel készültek a fertőzött betegek ellátására, majd amikor a szülészet-nőgyógyászat és újszülött osztályokon megjelent a fertőzés, teljesen át kellett alakítaniuk az osztályokat. Most következik a harmadik átalakítás, hiszen ha a sepsiszentgyörgyi kórház sebészetén műtik valamilyen társult betegség miatt a koronavírus-fertőzött háromszékieket és brassóiakat, akkor külön helységeket kell kialakítani és személyzetet kell rendelni ehhez. 

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató sajtótájékoztatón kifejtette: észszerű a mostani berendezkedés, hogy Sepsiszentgyörgyön csak a koronavírus-fertőzött vagy -gyanús betegeket műtik valamilyen társult betegséggel és a „tiszta” betegeket más kórházakban látják el. Ugyanakkor sérelmezte, hogy a háromszéki prefektus és a közegészségügyi igazgatóság vezetője éppen az érintett kórház vezetőségét nem vonta be, amikor az új státusukról döntöttek. András Nagy Róbert szerint mivel a brassói kórház háttérintézményeként működnek, újabb átszervezést és megfelelő személyzetet igényel, ezért ajánlatos lett volna előre bevonni őket is, nem pedig a hátuk mögött dönteni. 

András Nagy Róbert hozzátette, szerdán elkészül a sepsiszentgyörgyi és brassói kórházak közti együttműködési szerződés, amely leszögezi a részleteket és azt, hogy pontosan milyen betegeket és milyen formában küldenek egymáshoz az érintett kórházak. Az igazgató korábban lapunknak rámutatott: hosszútávon is lehet hozadéka a sepsiszentgyörgyi és brassói kórházak együttműködésének, hiszen ebben az időszakban szorosabb szakmai kapcsolat alakul ki, amit a későbbiekben a betegek érdekében tovább lehet folytatni, fejleszteni.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?