Mikrobuszokat indít a magyar-román határra Hargita Megye Tanácsa

Hargita megye polgármestereivel egyeztetve dolgozták ki azt a folyamatot, amely a Magyarországról utazók hazajutását segíti. A segítségnyújtás módjáról Borboly Csaba megyei tanácselnök és Bíró Barna Botond alelnök videó-üzenetben tájékoztattak.

Hargita Megye Tanácsának elnöke megerősítette azt a korábbi álláspontját, hogy aki teheti, ne induljon haza külföldről. A politikus a térség polgármestereivel egyeztetve mégis engedményeket fogalmaz meg a Magyarországról rendkívül indokolt esetben útnak indulók felé, és segítséget ajánl a határtól való hazajutásban. Míg Borboly Csaba korábban kifejezetten azt javasolta, hogy a nagylaki határátkelőhely felé induljanak a hazafelé tartók, most más megoldást ajánlanak.

Az elnök felhívta a Magyarországról hazatérni szándékozók figyelmét, hogy először mindenképpen annak a községnek a vezetésével vegyék fel a kapcsolatot, ahová utaznának. A megyei tanács koordinációs szerepet vállalt az utazások megszervezésében és olyan szállítócéget kerestek partnerként, amely megfelelően átalakított, biztonságos járművekkel tudja lebonyolítani a határtól a hazajutást.

Borboly Csaba azt is elmondta: arra is megpróbálnak megoldást találni, hogy ha valaki anyagilag bajban van és nem tudja kifizetni a szállítás díját. A Budapestről útnak indulóknak a figyelmébe ajánlotta a vasúti közlekedést: „Biharkeresztesig talán így a legolcsóbb és legegyszerűbb eljutni. Biharkeresztesről pedig legegyszerűbben taxival lehet eljutni az ártándi (Bors) határátkelőhelyre.”

Bíró Barna Botond kiemelte: szükségmegoldásról van szó, nem pedig menetrendszerű járatok indításáról. A megyei tanács munkatársai összeállítottak egy jelentkezési lapot, amelynek segítségével megfelelő információt kaphatnak a hazautazni szándékozókról. A jelentkezési lap meg található a megyei tanács honlapján és kitöltésekor meg kell adni néhány alapadatot, elérhetőséget, az úticélt és a határra érkezés várható időpontját. Az alelnök kiemelte: őszinteséget kérnek a jelentkezőktől, mindenki pontosan írja be a kiindulási pontját, útvonalát. A jelentkezések során meg kell jelölni egy olyan személyt, aki igazolni tudja a kint tartózkodás célját.

Olyan személyeket is keresnek, akik Hargita megyéből utaznának Magyarországra. Amennyiben sikerül összehangolni az oda- és visszautazásokat, akkor ez gazdaságosabb megoldást jelenthet – zárta a videó-összefoglalót Borboly Csaba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?