A Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelyen tájékozódott Marcel Vela

A Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőhelyen tájékozódott a határátlépés körülményeiről vasárnap délután Marcel Vela belügyminiszter.

A vele tartó újságíróknak elmondta: rendkívül fontosnak tartja, hogy zökkenőmentes legyen az áruszállítás, ezért mindent megtett a várakozási idők csökkentése érdekében. Hozzátette, éppen ezért osztották ketté az országba Nagylaknál belépő közúti forgalmat, irányították az országúti határátkelőhely felé a személygépkocsi-forgalmat, és hagyták meg az autópálya határátkelőjét a teherforgalomnak.

"Ha személygépkocsik számára fenntartott határátkelőhelyen problémák mutatkoznak, megtaláljuk a módját, hogy ott is elosszuk a forgalmat, és megszüntessük a torlódásokat Nagylak 1 határátkelőhelyen" - jelentette ki a miniszter. Hozzátette személygépkocsik belépéséről további megbeszéléseket kell folytatnia a prefektussal, a határrendészet képviselőivel és az érintett helyi önkormányzatokkal, és mihelyt sikerül megtalálni a megoldást, azonnal közlik. "Azon vagyunk, hogy minél jobb legyen a nyugati határok átjárhatósága" - jelentette ki a miniszter.

Újságírói kérdésre kijelentette: nagyon elégedett azzal, amit a teherforgalom számára fenntartott autópálya-határátkelőhelyen látott.

A határrendészet honlapján elérhető Trafic online jelzőrendszer szerint a személygépkocsi-forgalom számára fenntartott országúti határátkelőhelyen hat sávon léptetik be Romániába a gépkocsikat, de így is két óra a várakozási idő. A jelzőrendszer szerint a magyar-román határszakasz többi átkelőjénél nincsen torlódás.

Mint írtuk, a határrendészet vasárnap reggeli közleménye szerint az elmúlt 24 órában mintegy tízezer személy lépett be Magyarországról Romániába 5300 járművel.

Kapcsolódók

Kimaradt?