Az RMDSZ ellenzi a kórházak újra központosítását

A koronavírus járvány idejére az egészségügyi minisztérium irányítása alá vonják az önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kórházakat. Nelu Tãtaru egészségügyi miniszter szerint ez azt is jelenti, hogy az egészségügyi intézmények vezetőinek kinevezése, illetve menesztése is átkerül a minisztérium hatáskörébe. Az RMDSZ ellenzi a kórházak központosítását, szögezte le újságírói megkeresésre Cseke Attila.

A szövetség szenátusi frakcióvezetője kifejtette: „Óriási tévedés, ha azt gondolják, Bukarestből jobban tudnak több mint 300 kórházat vezetni, mint ahogy azt helyi szinten teszik”. Cseke Attila emlékeztetett, 2010-ben az RMDSZ szorgalmazta és vitte véghez a kórházi decentralizációt, akkor 370 kórház került a helyi önkormányzatok fennhatósága alá, azóta sem volt ekkora léptékű decentralizáció az országban.

Az elmúlt tíz évben az önkormányzatok többsége komolyan vette a kórház-fenntartói feladatát, nagy összegeket fordítottak fejlesztésekre pályázati forrásokból, önerőből, vagy a civil szféra támogatásával. Már egy évvel a decentralizáció után a kórházi infrastruktúrába befektetett összeg a hatszorosára növekedett. „Ezt a folyamatot folytatni kell, nem visszarendezni, ne kelljen újra Bukarestbe járni minden jóváhagyásért, a helyi közösségek dönthessenek továbbra is a fejlesztési prioritásokról” - mondta az RMDSZ politikus.

Cseke Attila szerint a suceavai esetet nem szabad felhasználni a központosításra, hiszen a suceavai kórház is sokat fejlődött az elmúlt tíz évben az infrastruktúra szempontjából, ha a menedzsmentben voltak tévedések, azt nem újraközpontosítással kell megoldani. Cseke Attila szerint szükségtelen ez az intézkedés, hiszen a szükségállapotot kihirdető államelnöki dekrétum 19-es cikkelye előírja, hogy a különböző intézmények vezetőit felfüggeszthetik, ha a hivatali teendőiket nem látják el megfelelően. Ugyanakkor ez is tág fogalom, szubjektíven értelmezhető, mutatott rá Cseke Attila.

Hozzátette, a jogi alap megvolt arra, hogy például a Maros megyei prefektus felfüggessze tisztségéből a Maros Megye Tanácsához tartozó kórház menedzserét, ám ha a prefektusnak kételyei vannak az igazgató szakmaiságával kapcsolatban, először a fenntartóval kellene erről egyeztessen. A fenntartó jobban ismeri egy kórház helyzetét, problémáit, mint egy prefektus, akit néhány hónapja neveztek ki és lehet azóta be sem lépett a kórházba.

Szintén a kórházak újra központosítása ellen foglalt állást Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozva, hogy az elmúlt tíz év azt bizonyítja, jobb gazdái voltak a kórházaknak, mint az állam. Rámutatott, tíz évvel ezelőtt csak „vergődött” a sepsiszentgyörgyi kórház, azóta a beruházás, felújítás, eszközbeszerzés és szervezés terén is sikerült előrelépni.

Kapcsolódók

Kimaradt?