Maros megye: összegeket csoportosítottak át a pandémia kezelésére

A kórházak fertőtlenítőszer- és védőfelszerelés-vásárlását támogatja Maros Megye Tanácsa, amely legutóbbi ülésén költségvetés-módosítással újabb összegeket csoportosított át erre a célra.

A Maros Megyei Klinikai Kórház 1 millió lejt, a Dicsőszentmártoni Gheorghe Marinescu Kórház 300 000 lejt kapott, hogy kiegészítsék a jelenlegi készleteiket. Emellett a Maros Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság is kapott 500 000 lejt higiéniai és egészségügyi termékek, valamint gyógyszerek vásárlására. 

Péter Ferenc: prioritás az egészségügy

„A megyei kórháznak és a dicsőszentmártoni kórháznak is van készleten védőfelszerelése, de a következő időszakban a megszokottnál nagyobb mennyiségű védőfelszerelésre lesz szükségük, így a készleteket folyton pótolni kell. A továbbiakban is minden szükséges anyagi támogatást megadunk a kórházainknak ahhoz, hogy védjük az egészségügyi személyzetet. Az egészség jelenti most számunkra a fő prioritást!” – hangsúlyozta Péter Ferenc. A tanácselnök emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat egy héttel ezelőtti ülésén 2,7 millió lejt utalt a Maros Megyei Klinikai Kórház számára, hogy a kórház olyan orvosi berendezéseket, gépeket vásároljon, amelyekre nagy szükség van a koronavírusos betegek kezeléséhez. 

A megyei önkormányzat emellett a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséget is segíti a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben, a felügyelőség számára két professzionális fertőtlenítő berendezést vásárol a megyei tanács, illetve fertőtlenítőszereket 48 ezer lej értékben.

Pénzt kapnak a szociális szervezetek

A koronavírus-járvány miatt a megyei tanácsnak át kell csoportosítani az erőforrásait, ezért az önkormányzat megvonja a finanszírozást azoktól a kulturális és sportrendezvényektől, amelyek szervezésére korábban pénzösszeget hagyott jóvá. Ugyanakkor a rendkívüli helyzetre való tekintettel törölni fogják azokat a pályázati kiírásokat, amelyeket a civil szervezetek és egyházak számára hirdetett meg kulturális, sport, ifjúsági és egyházi projektek támogatásra. A szociális tevékenységekre vonatkozó pályázati kiírás egyelőre aktív marad. 

A szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek 800 000 lej vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A pályázati alapból felszabaduló összegeket a koronavírus-járvány kapcsán felmerülő intézkedésekre, beruházásokra fogja fordítani a megyei tanács. A megyei önkormányzat a Vöröskereszt Maros megyei kirendeltségével és a SOLIDARIS Egyesülettel közösen elindította a SOLIDARIS elnevezésű megyei programot, amellyel a veszélyeztetett kategóriába tartozó személyeket (idősek, fogyatékkal élők, elkülönítésben lévő személyek) segítik.

A Vöröskereszt Maros megyei kirendeltsége és a Solidaris Egyesület mellett a Hifa Egyesület, a Gyulafehérvári Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat is csatlakozott a programhoz. A részt vevő egyesületek saját kollégáikkal és önkéntesekkel biztosítják a szükséges élelmiszerek és gyógyszerek beszerzését. A Maros megyei önkormányzat ehhez mintegy 330 ezer lejt biztosít a civil szervezetek számára, a csomagokat kizárólag a Vöröskereszt Maros megyei kirendeltségén keresztül juttatják el a rászorulóknak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?