Hosszabb vakációval lendítenék fel a tengerparti turizmust

A nyári szünet meghosszabbítását kérik a romániai turisztikai cégek. Ezt azzal indokolják, hogy a tengerparti üdülőszezon június közepén kezdődik, így a gyermekes családok lemaradnak a szezon előtti árkedvezményekről.

A romániai vendéglátóipari munkaadók szövetsége azt kéri, hogy legalább az elemi és az általános osztályos tanulók már június elsején megkaphassák a szünidőt. A minisztériumhoz küldött átirat szerint a romániai turizmus fellendítéséhez,nem elégséges az a kormányintézkedés, hogy a vasúti szállítás árát csökkentették a tengerpart irányába, az oktatási stratégiákon is változtatni kellene, hogy kedvezményes csomagokhoz juthassanak a gyermekes családok. Úgy vélik, ezáltal a bruttó hazai össztermékhez (GDP) való hozzájárulás is jelentősen növekedne.

Ezzel szemben Nagy-Britanniában az oktatási minisztérium bejelentette, ősztől megnövelik a tanórák számát és rövidítik a vakációk időtartamát, mivel a britek szerint csak úgy lehet versenyképes Európa Kínával szemben, ha legalább ugyanannyi munkához szoktatjuk a társadalmat már gyermekkorban, mint a kínaiak.  

Michael Gove brit tárcavezető szerint a mai európai iskolai rendszer a 19. század ipari és mezőgazdasági igényeinek ellátására volt kigondolva, így félő, hogy az aktuális ázsiai oktatási rendszerben nevelkedett fiatalokkal szemben hátrányban maradnak az európai fiatalok. Gove szeptembertől meghosszabbítaná az iskolai órarendet 16:30 óráig, a nyári szünet idejét pedig négy hétre csökkentené.

Kimaradt?