Kéthetes előrejelzés: két nap kivételével kellemes időnk lesz

Az időszaknak megfelelően alakul az időjárás országszerte az elkövetkező két hétben, kivéve március 31-ét és április elsejét, amikor minden régióban hirtelen lehűlés várható, akár 15-16 Celsius-fokos hőmérséklet csökkenést is regisztrálnak helyenként, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn közzétett, március 30-a és április 12-e között érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben fokozott lehűléssel indul a hét, március 31-én 3 Celsius-fok körül alakulnak a napi csúcshőmérsékletek, majd ezt követően fokozatosan felmelegszik az idő, április 7-e és 12-e között 14-18 fok várható. Az éjszakai hőmérsékletek fagypont alatt lesznek az első héten, április elsején és másodikán lesz a leghidegebb éjszaka, mínusz 7 és mínusz 5 Celsius-fok körüli minimumokkal. Ezt követően pozitív értekeket mérnek majd éjszakánként, de a hőmérséklet nem haladja meg a 4-5 fokos átlagot. Csapadékra nagyobb valószínűséggel március utolsó két napján, illetve április 9-én lehet számítani.

A Körösök vidékén és a Bánságban lehűlés várható a jelzett időszak első két-három napján, március 30-31-én és április elsején a nappali csúcsok nem haladják meg az 5-6 Celsius-fokot. Ezt követően 10-12 fokkal nő meg fokozatosan a hőmérséklet, a második hét közepén már 16-18 nappali csúcshőmérsékleteket fognak mérni. Az éjszakai minimumok mínusz 3 Celsius-fokig csökkenek március 31-e és április másodika között, majd fokozatosan nőnek, az április 9-12. közötti időszakban 4-8 fok körül alakulnak. Március 31-e körül várható csapadék nagyobb kiterjedésű területeken, majd április 9-e után, de a többi napokon is eshet az eső kisebb területeken.

Máramarosban is fokozott lehűlés várható az első két napon, március 31-én 4-5 fokig melegszik csak fel nappal a levegő. Április 7-éig nőnek a hőmérsékletek, 15-18 fokos maximumokat mérnek majd a jelzett időszak végéig. Az éjszakai minimumok április 4-éig fagypont alatt lesznek, április 8-a és 12-e között 3 és 6 fok körül alakulnak. Esőkre inkább április 9-e után kell számítani, de helyi jellegű futó csapadékra más napokon is.

A hegyvidéken is lehűl az idő, március 31-én és április elsején mínusz 4 és mínusz 3 fokos nappali csúcsok várhatók. Ezt követően fokozatosan melegszik fel az idő, a második héten 5 és 8 fok közötti hőmérsékleteket fognak regisztrálni. Az éjszakai minimumok mínusz 10 és 0 fok között alakulnak. Szinte minden nap várható csapadék, de nagyobb valószínűséggel a jelzett időszak első, illetve utolsó napjaiban.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?