Facebookon keresztül keres támogatókat a kolozsvári „refi”

A szükség kreativitást eredményez, ennek szellemében két felhívást is közzétett a napokban a Kolozsvári Református Kollégium a Facebook oldalán. Mivel a kollégium épületeit és telkét csak részben szolgáltatta vissza a román állam, az iskola vezetősége és véndiákjai a virtuális teret használják a szükséges anyagi források gyűjtésére ahhoz, hogy a lehetőségekhez mérten jobb körülményeket biztosítsanak a diákoknak. „Kiváltképpen fordulunk azokhoz a véndiákokhoz és szülőkhöz, akik vállalkozásaik által nyújthatnak hivatalos úton támogatást” – áll a felhívásban.

A „refi” az egyetlen iskola Kolozsváron, amelyiknek nincs sportpályája, emiatt az intézmény az egykori kápolna termét kénytelen tornateremként használni. A tornacsarnok, az új épület és az udvar visszaszolgáltatása lassan 15 éve várat magára. „Nincs egy olyan mozgástér ahová a 60 óvodásunk, a közel 150 elemistánk, a 65 gimnazistánk és a több mint 180 középiskolásunk kimehetne sportolni, tornaórát tartani, labdajátékokat játszani. Az egykori kápolna terme talajtornára igen, de labdajátékokra nem alkalmas. Az iskola épületében 45 bentlakó fiú van, akiknek szintén nagyon jó lenne, ha délutánonként vagy az itt töltött hétvégéken játszani tudna” – áll a kollégium Facebook oldalán.

A kollégium épülete és telke jelen pillanatban az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdona. Az egyházkerület támogatja a kollégium kertjében egy, a képen látható buborékos gumipálya kialakítását, amit télen is fűteni lehetne, de nem igényelne különösebb építkezési engedélyt vagy műemlékes jóváhagyást.

A kollégium egyre növekvő diáklétszáma a sportpályán kívül indokolttá teszi újabb mozgásterek, tevékenységi színhelyek kialakítását is a Farkas utcai épületben. Ezért az iskola vezetősége arra gondolt, a több évtizede kihasználatlanul álló 100 négyzetméteres pince kitűnő multifunkcionális tér lehetne a diákok számára. Lehetne például diákklub, kiállítóterem, konferenciaterem, kézműves műhely, diákszínjátszó előadóterem vagy különféle versenyek és vetélkedők színhelye.

Az iskola vezetősége évek óta törekszik pályázatok és támogatók segítségével összegyűjteni a pálya és a pince kialakításához szükséges összeget.

Kimaradt?