Csíkszeredában nyilvántartásba vették az ellátásra szoruló időseket

Újabb intézkedéseket nem vezetnek be egyelőre Csíkszeredában, de kiemelten figyelnek az egészségügyi dolgozókra és az idősekre, ugyanakkor a katonai rendeletenek megfelelően biztonságba helyezik a hajléktalanokat is. A város közigazgatási területén 20 személy tartózkodik intézményes karanténban és közel 250-en vannak házi elkülönítésben.

A Csíkszeredai Katasztrófavédelmi Bizottság csütörtöki ülésén nem döntöttek újabb szigorításokról. Ráduly Róbert, polgármester, a bizottság elnöke beszámolt arról, hogy egyelőre továbbra sincs a város, illetve Hargita megye területén igazolható koronavírusos megbetegedés.

Jelen pillanatban 20 személy van intézményes karanténban a város közigazgatási területén. Érdekes esetet is feljegyezhettek: akadt olyan személy, aki három alkalommal is megszegte az othtoni elkülönítés szabályait, míg végül intézményes karanténban helyezték el. A vesztegzár alá vont személyek közül két főnek pénteken, tíznek pedig vasárnap fog lejárni az előírt két hetes periódusa, és elhagyhatják az elkülönítőket.

A lakószövetségek, az egyházközségek és a közbirtokosságok segítségével az utóbbi napokban 129 idős csíkszeredai személyt azonosítottak, akik segítségre szorulnak az élemiszervásárlásban, gyógyszerkiváltásban. A polgármesteri hivatal főként az Időseinkért programon keresztül segít ebbent. Az igényeket folyamatosan fogadják a 0735 209455-ös telefonszámon, vagy a social@szereda.ro e-mail címen.

A hajléktalanokat is biztonságba helyezték

A városháza ugyanakkor kiemelt fontossággal kezeli az egészségügyet: az ülésen elhangzott, hogy bizonyos kórházi eszközök, fogyóanyagok beszerzésében 50 százalékos anyagi támogatást nyújt, továbbá készen áll használatba bocsátani a tömegszállítási járműveket az alcsíki, felcsíki, gyimesi kórházi személyzet szállítására. Felajánlja ugyanakkor a felújított Erőss Zsolt Arénát is esetleges alkalmi sürgősségi pont kialakítására.

Az utóbbi napokban a hajléktalanokat is nyilvántartásba vették, és őket is biztonságba helyezték. A csíkszeredai illetőségű fedél nélküli személyeket a város hajléktalanszállóján helyezték el. Azok esetében, akiknek máshová szólt a személyi igazolványuk, értesítették az illetékes polgármesteri hivatalokat és felkérték őket, hogy gondoskodjanak róluk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?