Felgyorsították a szociális civil szervezetek pályázatainak elbírálását Háromszéken

Az otthoni betegápolásra szakosodott civil szervezetekre bevásárlás, gyógyszerbeszerzés és a kórházakból hazabocsátott betegek utógondozása is hárul a koronavírus-járvány idején, derült ki a háromszéki önkormányzat és a helyi civil szervezetek csütörtöki, online sajtótájékoztatóján. Segítségképp hamarabb elbírálják a szociális célú pályázatokat.

„Ha fizikailag nem is szabad egymás kezét megfognunk, a bajban nem engedhetjük el a rászorulók kezét” - mondta Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, aki rámutatott: a megyei önkormányzat költségvetéséből 1 millió lejt különítettek el idén a szociális tevékenységet ellátó egyesületeknek és alapítványoknak. A koronavírus- járvány miatt pedig felgyorsították az ezek által benyújtott pályázatok elbírálását és a szerződéskötéseket, hogy a civil szervezetek minél hamarabb a rászorulók támogatására tudják fordítani a pénzt.

Tamás Sándor szerint az 1 millió lejes pénzkeret 75 százalékát otthoni betegápolásra kapta három szervezet, így a Diakónia Keresztény Alapítvány 368 ezer lejt, a Caritas 240 ezer lejt és a Vöröskereszt háromszéki szervezete 130 ezer lejt költhet otthoni betegápolásra. Emellett további három civil szervezet kap támogatást nappali központok működtetésére, és fogyatékkal élők támogatását célzó tevékenységekre.

Több mint 1600 háromszéki rászorulót látnak el

A megyei önkormányzat támogatási kerete mellett a civil szervezetek a helyi önkormányzatoknál is pályáztak tevékenységeik fenntartási költségeire. A Kovászna megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, Vass Mária elmondta: a 6 civil szervezet összesen 13 tevékenységre kap támogatást, ezek több mint 1600 háromszéki rászorulót látnak el napi rendszerességgel.

A Caritas Kovászna megyei szervezetének képviseletében, Hubbes Kinga arról számolt be, hogy 33 háromszéki településen vannak jelen, és mintegy 600 rászorulót látnak el naponta. Rámutatott: értékelik, hogy a megyei önkormányzat idén hamar elbírálta a pályázataikat, mivel ebben a nehéz időszakban kiemelt szükség van a civil szervezetekre, amelyek a szokásos otthoni betegápolási szolgáltatásukat a járvány idején kiegészítették néhány új tevékenységgel, intenzív kapcsolatot tartanak a rászorulókkal.

A Diakónia Keresztény Alapítvány háromszéki vezetője, Tóth Anna szerint a járvány idején a végletekig kitartanak, és működtetik a házi betegellátást. Háromszék 60 falujában és 3 városban mintegy 850 idős személyt gondoznak. 38 munkatársuk 21 szolgálati autóval fedi le a megyét. „Járvány idején vigyáznunk kell a munkatársainkra is, ezért örvendünk annak, hogy elrendelték a kijárási tilalmat, mivel így nagyobb biztonságban tudjuk végezni munkánkat” – mutatott rá Tóth Anna.

A Vöröskereszt háromszéki vezetője, Pap Adolf is arról számolt be, hogy a járvány idején is végzik a dolgukat, 3 településen – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Bölönben – mintegy 120 személy otthoni gondozását látják el. Járvány idején pedig naponta többször is meglátogatják a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi gondozottakat.

Ezek a többletfeladatok járvány idején

A Maszol kérdésére, hogy a koronavírus-járvány idején milyen többletfeladatok hárultak a civil szervezetekre, és miket vállalnak a szokásoshoz képest, Tóth Anna, a Diakónia Keresztény Alapítvány vezetője elmondta: a kijárás tilalom miatt egyre több idős személy kéri, hogy fizessék ki a számláit, vásároljanak be számára és váltsák ki a gyógyszereiket. A Diakónia munkatársai a családorvosokkal is tartják a kapcsolatot, és közvetítenek a krónikus betegek és orvosaik között, így óvva meg őket az esetleges fertőzéstől.

Szintén a járvány következménye, hogy ezekben a napokban a kórházakból a szokásosnál hamarabb kiengedik a pácienseket, ezért határozottan nőtt  az utógondozás irányi igény, és a Diakónia munkatársaitól igénylik a sebkötözést, a műtét utáni varratok kiszedését, mutatott rá Tóth Anna. Hozzátette: egyre nagyobb problémát jelent a munkatársaik számára beszerezni a védőmaszkot és kézfertőtlenítőt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?