Újabb óvintézkedéseket vezettek be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban

A koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében keddtől 14 napra felfüggesztették a tevékenységüket a járóbeteg-rendelők, és csak a sürgősségi eseteket fogadják a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban – közölte az intézmény, amelyben tovább zajlanak az előkészületek annak érdekében, hogy ha a járványügyi helyzet megkívánja, megfelelőképpen el tudják látni a koronavírussal fertőzött betegeket.

A 74 527-es számú, 2020. március 23-án a Katasztrófavédelmi Főosztály által kiadott rendelet értelmében a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is leálltak a járóbeteg-rendelők és folyamatban van azon betegek kibocsájtása, akik nem jelentenek sürgősségi esetet. Mivel az előző hetekben a krónikus betegek beutalását előbb nyolcvan, majd ötven százalékra csökkentették, az új rendelkezés már nem érint sok pácienst.

"A krónikus betegek ellátásában most a családorvosokra hárul nagy feladat. Kérjük, csak a sürgős eseteket küldjék a kórház sürgősségi osztályára. A sürgősségi osztályon értelemszerűen megnövekszik a betegforgalom a következő időszakban, ezért a többi kórházi osztály orvosai besegítenek az itteni ellátásban" – fejtette ki dr. Konrád Judit kórházmenedzser.

A kórházban közben tovább zajlanak az előkészületek arra az esetre, ha a koronavírus-fertőzések terjedése nyomán nagy létszámú beteget kell ellátni. Erre terveket dolgoztak ki, az osztályokon pedig képzések zajlanak a védőintézkedésekről és a védőfelszerelés használatáról.

Ágyakat szabadítottak fel

A koronavírusos betegek ellátására felszabadították a kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának felületét, 32 ágyat. A fertőző betegségek osztálya számára pedig felszabadították a bőrgyógyászati osztályt, a fertőző betegségek miatt kórházi kezelésre szoruló személyeket itt fogják ellátni. Ha a járványügyi helyzet úgy alakul, a tüdőgyógyászati osztály felületét is koronavírusos betegek ellátására használják, a tüdőgyógyászati megbetegedésben szenvedő, kórházi ellátásra szoruló betegeket pedig a belgyógyászati osztályon fogják kezelni.

Ugyanakkor tervben van a fertőző betegségeket kezelő osztály és a sürgősségi osztály felületeinek konténerekkel való kibővítése. Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke azt nyilatkozta, hogy a megyei önkormányzat biztosítja az erőforrásokat a kórház erőfeszítéseihez.

A kórház honlapján, a www.spitalmciuc.ro honlapon külön menüpont alatt lehet követni az aktuális kórházi értesítéseket, a hatóságok javaslatait.

Kapcsolódók

Kimaradt?