Szerdától már Marosvásárhelyen is végeznek koronavírus-teszteket

A marosvásárhelyi orvosi egyetem, a sürgősségi kórház és a közegészségügyi igazgatóság egy csapata szerdától elkezdi a koronavírus tesztelését a valósidejű PCR módszerrel (Real-Time PCR).

Mara Togănel Maros megyei prefektus arra számít, hogy jelentősen lecsökken a várakozási idő a teszteredmények tekintetében. Elmondta: az orvosi egyetemen a múlt héten kezdték el felszerelni és berendezni a COVID-19 diagnosztizálására alkalmas laboratóriumot.

Dr. Ovidiu Gîrbovan, a sürgősségi kórház menedzsere kifejtette: az intézmény egy második, a koronavírus-teszt elvégzésére alkalmas eszközt is beszerzett, az ehhez szükséges több mint 350 ezer lejt cégek és magánszemélyek ajánlották fel a kórháznak. 

A gépet, amely egy időben 50 próbát dolgoz fel, a héten szállítják. A Maros Megyei Kórházért Egyesület 370 409 lejt (74 082 eurót) gyűjtött össze a koronavírus-járvány elleni harc támogatására, ebből 59 698 de lejt (11 940 eurót) magánszemélyek ajánlottak fel. Az eszközbeszerzést követően megmaradt összeget a diagnosztizáláshoz szükséges anyagok vásárlására fordítják. 

(Címlapfotó forrása: a Maros Megyei Klinikai Kórház Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?