Margittán is vásárolnak a koronavírus kimutatására alkalmas berendezést

A Bihar megyei Margitta önkormányzata hétfőn jóváhagyta a koronavírus kimutatására alkalmas laboratóriumi rendszer megvásárlására szükséges költségvetést. A hírről Facebookon számoltak be.

Miután a város krízistanácsa jóváhagyta a koronavírus kimutatására alkalmas laboratóriumi rendszer beszerzését a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház részére, Pocsaly Zoltán polgármester március 23-ára, hétfőre összehívta a helyi tanács azonnali gyűlését. Ezen néhányan jelentek meg személyesen, többen telefonon csatlakoztak be a döntéshozó testület ülésére.

Pénteken Cseke Attila szenátor, volt egészségügyi miniszter javaslatára összeült a margittai kórház válságtanácsa, amely egyetértett a Real-Time PCR típusú laboratóriumi rendszer beszerzésével. Kéréssel fordultak az önkormányzathoz, és Pocsaly Zoltán polgármester támogatásáról biztosította a kórház vezetőségét.

A kórház vezetőségét  a tanácsgyűlésen személyesen Bradács Alíz kórházigazgató, Dr. Sorin Tabacu orvosigazgató és Dr. Györfi András, az orvosi ellátásért felelős főorvos képviselte, akik megköszönték a gyors és hatékony segítséget, valamint azt, hogy a képviselő testület tagjai politikai színezet nélkül, egyhangúlag támogatták a laboratóriumi rendszer beszerzését. A berendezés két gépből áll, az egyik nyál, orr és torokváladékból, míg a másik vérmintából mutatja ki a koronavírus jelenlétét a szervezetben, alig 24 óra alatt. A beszámoló szerint jelenleg folyik a tárgyalás a forgalmazó céggel, és előreláthatólag egy hónapon belül üzembe lehet majd helyezni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?