A szükségállapot alatt is ellátja az időseket, rászorulókat a nagyváradi Caritas Catolica

A szükségállapot miatt a segélyszervezetek működése is megváltozott. A nagyváradi Caritas Catolica részletes tájékoztatást nyújtott a jelen helyzetben is működő, valamint felfüggesztett szolgáltatásairól.

„A Caritas Catolica szociális konyhái jelenleg is működnek és folyamatosan biztosítják a nyilvántartásba vett idős személyek és rászorulók étkeztetését. Az ellátottak nem étkeznek közösen, a mobilitásukban korlátozott személyek részére munkatársaink házhoz szállítják a meleg ebédet, a többiek lezárt, egyszer használatos ebédhordó konténerekben veszik át személyesen, majd otthon fogyasztják el az ételt” – áll közleményükben.

Nagyváradi székhelyükön a belépés az oldalsó bejáratra korlátozott, de továbbra is van ügyfélfogadás, emellett a Caritas használtáru boltok a szokásos órarenddel nyitva tartanak Nagyváradon és Margittán is. További infomációk a www.caritascatolica-oradea.ro weboldalon, vagy a +40(0)359/427-777-es számon.

A nagyváradi konyha jelenleg 45 szociális eset, 46 fizető megrendelő és 73 idősotthonban gondozott személy részére biztosít ételt. A margittai konyha jelenleg 35 szociális eset számára biztosít meleg ebédet – közülük 20 személynek házhoz szállítják. A Szatmár megyei Tasnád szegénykonyhája 37 szociális eset és további 20 egyedülálló idős személy részére biztosít étkeztetést házhozszállítással.

„A Caritas Otthoni Beteggondozói Központjai továbbra is a megszokott módon látják el a betegeket – összesen 273-at az egyházmegye területén. Kollégáink Nagyváradon 120, Margittán 43, Nagyszalontán 21, Fugyivásárhelyen 15, Székelyhídon 22, Szalacson 33, Tasnádon 19 beteget látogatnak meg és ápolnak nap mint nap” – közölték.

Ügyelet van, a szakrendeléseket felfüggesztették

A Caritas Catolica nagyváradi székhelyén (Ion Creanga tér, 2 szám) hétköznaponként délután 15 órától reggel 8 óráig, valamint szombaton és vasárnap non-stop független orvosi ügyelet (centru de permanență) működik. A szolgálatos orvosok térítésmentesen biztosítanak alapvizsgálatokat, konzultációt és részleges sürgősségi ellátást akár az éjszaka folyamán is. A munkaügyi-, háziorvosi-, fogorvosi- és ortopédiai szakrendelők működését a szükségállapot idején felfüggesztették. A fogászati szakrendelővel jelenleg április 9. utánra fogad időpont-egyeztetéseket a 0766/353-042-es telefonszámon.

Tasnádon jelentkezhetnek a segítségre szorulók

A Caritas Catolica által működtetett két nagyváradi és két margittai idősotthonban megelőző szándékkal február 27 óta karantént vezettek be. „Ennek következtében a bentlakók nem mehetnek ki az utcára és látogatókat sem fogadhatnak. Az érintettek hozzátartozóival telefonon és interneten tartják a kapcsolatot. A karantén feloldásáig ugyanakkor szünetel a betegfelvétel is, vagyis új lakókat jelenleg nem fogadnak a Caritas idősotthonaiban” – írták.

Az ellátottak biztonsága érdekében a Tasnádon működő napközi központ tevékenységét felfüggesztették, de helyi munkatársaik mindegyiküknek házhoz szállítják az ebédjét, elviszik a szennyest, visszaviszik nekik a tiszta ruhát, segítenek a bevásárlásban és a számlák kifizetésében is.

Mint írták, másoknak is segítenének: „A válsághelyzetre való tekintettel tasnádi kollégáink igyekeznek minél több idős ember részére elérhetővé tenni ezt a segítséget, ezért a szükségállapot idején továbbra is várják a feliratkozókat. Az érdeklődők a 0749/222-962-es számon, vagy a caritas.tasnad@yahoo.com címen kaphatnak felvilágosítást.”

Az általuk működtetett nagyváradi Szent László Internátus felfüggesztette tevékenységét mindaddig, míg az iskolai oktatás újra be nem indul.

Kapcsolódók

Kimaradt?