Országos postássztrájk, kedden nem kézbesítik a nyugdíjakat

Országossá bővül a hétfőn, Bukarestben elkezdett spontán postássztrájk, írja a Mediafax. Kedden kezdődik országos szinten a nyugdíjak kifizetése, a postások pedig úgy döntöttek, a főváros mellett Kolozsváron is sztrájkba lépnek, mivel a hétfői tiltakozásra a vállalat vezetősége egyáltalán nem reagált. Hétfőn huszonegy bukaresti postahivatalban több mint 1500 postás szakította meg a munkát. A hétfői spontán sztrájkot az váltotta ki, hogy a Román Posta fizetetlen munkanapokat vezetne be, és az összes alkalmazottat érintő programcsökkentést fontolgat – közölte Matei Brătianu szakszervezeti vezető.

Brătianu elmondta, az alkalmazottak nem értenek egyet azzal a vezetőségi döntéssel, mely szerint inkább a munkaidő csökkentését vezetnék be, ahelyett, hogy tömeges elbocsátást hajtanának végre.

A szakszervezeti vezető szerint a vezetőség azért vonakodik a tömeges elbocsátástól, mert végkielégítést kellene fizetnie a menesztett alkalmazottainak, akik még a munkanélküli segélyre is jogosultak lennének, és ez tovább terhelné a költségvetést. A tervezett munkaidő-csökkentés 15-20%-os fizetéscsökkentést vonna maga után.

Matei Brătianu úgy nyilatkozott, a spontán sztrájk hétfőn egyelőre csak Bukarestben zajlik, mivel országszerte a postások már terepre mentek, azonban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a megmozdulás kedden folytatódik, és az egész országra kiterjed.

Áprilisban a vállalat egy felmérést készített a postai szolgáltatások igénybevételéről, amelyből kiderült, hogy a küldeményforgalom jelentősen megcsappant az utóbbi négy évben. Éppen ezért a Román Posta vezetősége indokoltnak tartja a személyzetcsökkenést.

A vállalat 7100 fiókegységgel rendelkezik, és több mint 30 ezer alkalmazottja van. 2011-ben 182,9 millió lej adózás utáni vesztesége volt, ez 50%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Üzleti forgalma 8,7%-kal csökkent, 1,26 milliárd lejre mérséklődve. A vállalat legutóbb 2008-ban ért el nyereséget.

A hatóságok privatizálnák idén a postavállalatot, az ajánlatokat május végéig lehet benyújtani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?