„Soha többé, fekete március!”

Harminc éve zajlott Marosvásárhelyen a fekete márciusként emlegetett etnikai konfliktus, melynek következtében 5-en életüket vesztették, 278-an pedig megsérültek. „Soha többé, fekete március!” – üzente megemlékező videóüzenetében Kelemen Hunor.

„1990. március 19-én kollegáimmal a Jelenlét szerkesztőségéből megérkeztünk Marosvásárhelyre, ahol egyenesen a felbőszített hodáki románok közé csöppentünk. Pillanatok alatt kiverték kezemből a diktafont, és a rendőrök segítettek kimenni a tömegből. A következő napokban a helyszínről követtem Kelet-Európa első etnikai konfliktusát, amelyet a kommunista diktatúra megbukása után robbantottak ki azok, akik át akarták menteni hatalmukat” – emlékezett vissza a történtekre az RMDSZ elnöke.

Úgy véli, harminc éve nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy kinek az utasítására törtek rá a magyar közösségre, és ideje lenne, hogy ez megváltozzon. „El kell jutnunk oda, hogy közösen, magyarul és románul kimondjuk: soha többé, fekete március! A felelősöket meg kell büntetni. A törvény előtt kell felelni annak, azoknak, akik szerepet vállaltak az etnikai konfliktus kirobbantásában. Tudom, nehéz. De nekünk együtt kell ezt az országot újjáépíteni. Nézzünk szembe a múlttal, beszéljük ki sérelmeinket, gyermekeink, unokáink érdekében!” – fogalmazott Kelemen Hunor. 

A Maszolon tavaly riportsorozatban dolgoztuk fel a marosvásárhelyi eseményeket, ezeket itt és itt olvashatja vissza. Novák Csaba Zoltán történésszel pedig interjút is készítettünk a témában. 

(Címlapfotó: videórészlet| Forrás: Azopan/Bálint Zsigmond

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?