A sertéspestis azonosításra használt műszerrel kimutatható a koronavírus

A koronavírus fertőzések kimutatására bevethető az ország néhány megyéjében, az állategészségügyi hatóságok birtokában lévő korszerű Real Time PCR nevű diagnosztikai műszer, amelyet az afrikai sertéspestis azonosítására vásároltak, hívja fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor, a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.

Az elöljáró szerint a diagnosztikai műszer tökéletesen alkalmas a COVID-19 vírus kimutatására, mivel a genetikai állomány alapján azonosítja a vírusokat, tehát ki tudja mutatni a koronavírus jelenlétét is, amennyiben megfelelő készletet (kit) rendelnek mellé.

A háromszéki főállatorvos elmondta az ország néhány megyéjében az állategészségügyi hatóságok már rendelkeznek ezzel a 70 ezer euró értékű diagnosztikai eszközzel. Emlékeztetett, hogy az országos állategészségügyi hatóság az afrikai sertéspestis terjedése miatt tavaly uniós pénzeket különített el a megyei igazgatóságoknak laboratóriumi felszerelések vásárlására. A Kovászna megyei állategészségügyi igazgatóság akkor a 70 ezer euró értékű Real Time PCR molekuláris-biológiai berendezés vásárlására pályázott. Februárban alá is írták a támogatási szerződést ám még nem érkezett meg a műszer, holott hetente érdeklődnek iránta.Sikó Barabási Sándor már felvette a kapcsolatot a háromszéki Közegészségügyi Igazgatósággal és a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházzal és felajánlotta, hogy amint megkapják a diagnosztikai műszert, azt rendelkezésükre bocsátja a koronavírus fertőzések kiszűrésére. Rámutatott, hogy az eszköz használatához biológiai-biztonsági védőrendszert kell majd biztosítani, hogy a mintákat, garat-váladékot kezelő szakemberek ne fertőződhessenek meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?